Медвєдєв виклав Лукашенку умови постачання російської нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Медвєдєв виклав Лукашенку умови постачання російської нафти

Енергетика
1437
Президент РФ Дмитро Медвєдєв виклав у листі від 13 січня президенту Білорусі Олександру Лукашенкові умови постачання російської нафти, повідомила прес-служба Кремля.
Нагадаємо, раніше Лукашенко написав листа президентові Росії Дмитру Медвєдєву, в якому виклав "позиції білоруської сторони" щодо умов постачань російської нафти в країну. На сайті президента Білорусі також відзначалося, що ще на початку грудня 2009 року президентами двох країн була досягнута домовленість, що протягом перших двох-трьох місяців 2010 року нафта поставлятиметься в Білорусь безмитно, а сторони тим часом погодять умови подальшого постачання нафти. "Згодом Російська Федерація фактично відмовилася від вироблених домовленостей", - зазначається на сайті Лукашенка.
Термін договору про постачання нафти в Білорусь завершився наприкінці 2009 року, проте сторони поки не змогли домовитися про умови нового контракту. В результаті нафта в Білорусь в 2010 році поставляється без письмової угоди.
Білорусь, нагадаємо, хоче зберегти колишні нафтові пільгові мита, при яких оплачувала лише третину від російського експортного тарифу. Росія згодна поставити для внутрішніх потреб Білорусі близько 6 млн. тонн взагалі безмитно, проте наполягає на стовідсотковій оплаті мита за решту - 14,5 млн. тонн, які прямують на експорт після переробки на білоруських НПЗ.
Білорусь щороку закуповує в Росії трохи більше 20 млн. тонн нафти для своїх потреб, ще близько 60 млн. тонн російської нафти транспортується транзитом по території Білорусі в Європу.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас