Не втримали? За кілька днів до виборів валютний курс почало лихоманити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не втримали? За кілька днів до виборів валютний курс почало лихоманити

Валюта
4929
Передвиборні спекуляції з курсом наочно довели хибність риторики вітчизняних економістів про необхідність активного насичення економіки гривнею для якнайшвидшого відновлення кредитування. Отримавши у своє розпорядження емітовану НБУ гривню, багато комерційних банків одразу використали її на пряму купівлю валюти або почали гратися зі свопами (операція, яка дозволяє на деякий час обміняти одну валюту на іншу з оплатою певної відсоткової ставки).
Протягом грудня Нацбанк викупив у комбанків близько 700 млн. дол. і одночасно монетизував (по суті, помінявши цінні папери на "живі" гривні) залишок держоблігацій, раніше внесених Мінфіном у капітали "Родовід Банку", Укргазбанку і банку "Київ". Негайного стрибка курсу долара спочатку не було, тож частину гривні відразу було "зв’язано" банківським регулятором з допомогою двотижневих депозитних сертифікатів.
Проте на початку першого робочого тижня гривневі папірці посипалися, наче з рогу достатку: Пенсійний фонд спрямував 7 млрд. грн. на виплату пенсій, Нацбанк погасив свої депозитні сертифікати банкам, а рекапіталізовані фінустанови відновили видачу громадянам їх вкладів. До гривневого дощу додалися ще й заробітні плати за грудень, що їх багато компаній почали видавати з 11 січня.
Якщо перевести цей процес "насичення економіки гривнею" у цифри, то отримаємо очевидне пояснення причин девальвації: готівки у грудні стало більше на 9,14 млрд. грн., а в січні підскочили залишки коштів на кореспондентських рахунках банків у НБУ - із 17,4 до 22,8 млрд. грн. (станом на 13 січня). Про масштабність конвертації гривні у валюту свідчить той факт, що до четверга вільних грошей у банкірів стало менше приблизно на 3 млрд. грн., а ставки за місячними валютними свопами гривня-долар підскочили до 16-18% річних.
Задовольнити зростання попиту на валюту повною мірою Нацбанк за середу і четвер не зміг (або не захотів). На думку одного з авторитетних банкірів, у регулятора сьогодні немає значного запасу вільної валюти для придушення попиту на міжбанківському ринку, тому курс може утримуватися тільки адміністративними заходами. "Поки що НБУ утримує зростання курсу з допомогою "телефонного права". Будемо сподіватися, що з настанням 20 січня, коли на ринок вийдуть експортери з продажем валюти, ситуація дещо заспокоїться. А після виборів - стабілізується", - каже експерт.
Якщо, звісно, спаде політична напруженість, а для покриття казенних потреб перестануть друкувати нові гривні.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас