Представник Ющенко обговорив з послами заяву РФ про можливу зупинку прокачування нафти в Європу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Представник Ющенко обговорив з послами заяву РФ про можливу зупинку прокачування нафти в Європу

Енергетика
437
Представник президента України з питань міжнародної енергетичної безпеки Богдан Соколовський на зустрічі з послами Словаччини, Чехії і Угорщини обговорив заяву Росії про можливу зупинку прокачування нафти у напрямі цих країн.
"Я щойно провів зустріч з послами цих країн і роз'яснив їм позицію української сторони за заявою Росії", - сказав він.
За його словами, Україна не має наміру перешкоджати проходженню російської нафти через свою територію. "Навіть якщо сторони не зможуть завершити переговори за погодженням позицій до кінця поточного року, то не варто чекати від України якихось перешкод по транзиту нафти в напрямі Словаччини, Угорщини й Чехії. Україна не припинятиме транзит", - запевнив Б.Соколовський.
Представник глави держави нагадав, що між "Укртранснафтою" і "Транснафтою" (РФ), зокрема, діє підписана до 2019 року угода про транзит нафти по магістральному нафтопроводу "Дружба" (Мозир - Броди - Ужгород), який передбачає можливість уточнення параметрів транзиту нафти через територію країни.
В зв'язку з цим, відзначив Б.Соколовський, українська сторона завчасно запропонувала збільшити ставки транзиту нафти по українських нафтопроводах у зв'язку зі зниженням об'ємів транзиту за останні роки, а також почати працювати за принципом "качай або плати".
"У нас вже було багато прикладів, коли російська сторона необґрунтовано і без попередження знижувала об'єми прокачування нафти через Україну. Крім того, оскільки подорожчали послуги скрізь, ми висловили побажання і обґрунтували необхідність збільшення транзитних ставок", - пояснив представник глави держави.
Раніше міністр енергетики РФ Сергій Шматко офіційним листом повідомив Європейський Союз про можливу зупинку прокачування нафти у напрямі Словаччини, Угорщини і Чехії. За його словами, постачання нафти можуть бути припинені через невирішені питання з Україною з приводу транзиту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас