ДКЦПФР закликає інвестиційні фонди позбавлятися від "сміттєвих" акцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДКЦПФР закликає інвестиційні фонди позбавлятися від "сміттєвих" акцій

Фондовий ринок
468
Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) України закликає інвестиційні фонди позбавлятися від "сміттєвих" акцій, при цьому комісія визначила ознаки неліквідних паперів і змінила вимоги до диверсифікації активів, які раніше підштовхували до скуповування "сміття", повідомляється на веб-сайті ДКЦПФР у вівторок.
Згідно із повідомленням, ДКЦПФР встановила нові вимоги до якості активів інститутів спільного інвестування (ІСІ). У змінах до "Положення про склад і структуру активів інституту спільного інвестування" описані ознаки паперів, які не можуть входити до портфелів корпоративних і пайових інвестфондів. До них відносяться цінні папери, які не мають міжнародного ідентифікаційного номера, у випадку якщо його наявність - вимога закону.
Крім того, встановлена заборона на наявність у складі активів фондів цінних паперів тих емітентів, які протягом двох років не подають у відомство щорічну інформацію про діяльність, не оприлюднюють її; розташовані не за місцем державної реєстрації; збиткові протягом двох років, і при цьому цінні папери таких емітентів не допущені до торгів на біржах (для ІСІ диверсифікованого типу).
Компанія, яка управляє активами фонду, в чиєму портфелі є такі цінні папери, зобов'язана від них позбутися.
Акції емітентів, діяльність яких за результатами двох років виявилися збитковою, втрачатимуть в ціні: за перший рік - з коефіцієнтом 0,25, другий - 0,50, кожен наступний рік - до 0,75 балансової вартості.
Акції, випуск яких скасований Держкомісією або за рішенням суду, нічого не коштуватимуть. Цінні папери, обіг яких зупинено (окрім випадку з реорганізацією емітента), оцінюватимуться за останньою балансовою вартістю до тих пір, поки їх не можна буде оцінити за ринковою ціною.
Голова комісії Сергій Петрашко, слова якого наведені в повідомленні, зазначив, що такі дії регулятора направлені на боротьбу з фіктивними і сумнівними операціями на фондовому ринку України, які дозволяли ухилятися від сплати податків, штучно впливати на вартість чистих активів інституту спільного інвестування і були причиною корпоративних конфліктів, від чого страждали інтереси інвесторів.
"Ми хочемо виправити ситуацію, оживити інтерес і відновити довіру інвесторів до вітчизняного фондового ринку", - сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас