Пірати вийшли на біржу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пірати вийшли на біржу

Фондовий ринок
2191
Мільйони доларів, отримані за морський розбій, Сомалі використовує для здійснення оборудок з цінними паперами або товарами.
В порту Сомалі Харадхер пірати відкрили біржу. За останні півроку акції на ринковому майданчику розмістили 72 компанії, що промишляє морським розбоєм. Цінні папери мають великий попит не лише серед місцевих жителів, але і серед діаспорів Сомалі в інших країнах, перш за все західних. Люди з радістю купують акції піратів, розраховуючи на хороші дивіденди. Самі пірати з упевненістю заявляють, що їхньому бізнесу не загрожує ніяка криза.
Біржу в порту Харадхер заснував один з ветеранів піратства, якийсь Мохаммед, що давно вже заправляє справами корсарів з суші.
Протягом останніх шести місяців акції на біржі розмістили 72 компанії, що промишляють морським розбоєм', - повідомляє головний редактор інтернет-видання 'Морський Бюлетень' Михайло Войтенко.
Цінні папери мають великий попит не лише серед місцевих жителів, прибутковий бізнес також оцінила діаспора Сомалі в інших країнах, перш за все західних.
І це не дивно. Останнім часом вартість викупу за захоплені судна різко зросла, і тепер про суми, менші, ніж 3 млн доларів, пірати і чути не хочуть. Інвестор, таким чином, має дуже хороші дивіденди.
'Біржа працює 24 години в добу. Там кипить активне життя, люди купують і продають, дізнаються останні новини і чутки', - говорить Войтенко.
За словами піратів, акції може купити будь-який бажаючий, причому не лише за гроші.
'Можна заплатити зброєю, постачанням, обладнанням, листям хату, нарешті. Ми зробили піратство нашою економікою, головною діяльністю нашої общини, - ділиться своїми діловими схемами Мохаммед. - Світова фінансова криза нашу біржу не чіпала і не чіпатиме, у нас дуже надійний ринок'.
Кращою рекламою для біржі є самі вкладники. Так, дружина загиблого в морі пірата Сагра Ібрагім вклала в акції все, що у неї було: декілька гранат для РПГ.
Жінка інвестувала гранати в одну з компаній, що позитивно зарекомендували себе, і після звільнення іспанського тунцелова на неї звалилося багатство - 75 тис. доларів.
Про активізацію піратів свідчить статистика. За даними доповіді Міжнародного морського бюро, за перші дев'ять місяців 2009 року корсари здійснили 306 атак на судна, притому що за весь минулий рік нападів було 293. В цілому з початку цього року пірати розстріляли 88 суден, 34 викрали, а 114 - захопили. Всього піратам удалося узяти в заручники 661 члена екіпажа.
Біля узбережжя Сомалі за перші три квартали 2009 року пірати атакували 47 суден - практично в чотири рази більше, ніж роком раніше. В Аденській затоці за цей період нападу піддалися 100 суден в порівнянні з 51 нападом в січні - вересні 2008 року.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас