Точка зору: Обмеження на продаж валюти фізособам можуть викликати підвищений попит на неї — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Обмеження на продаж валюти фізособам можуть викликати підвищений попит на неї

Валюта
3858
Обмеження на продаж валюти фізичним особам можуть викликати підвищений попит на неї. Таку думку висловив радник голови правління АБ "Укргазбанк", кандидат економічних наук Олександр Охріменко.
Він відзначив, що минулого тижня курс гривні показав "просто завидну стабільність". Фактично весь минулий тиждень курс гривні коливався в досить вузькому діапазоні - 8,1-8,2 грн./дол.
За словами О.Охріменка, зміцнення гривні - це факт, який підтверджує, що притік валюти на український ринок збільшився. З одного боку, збільшилися продажі продуктів харчування на експорт, а також зросли продажі металу за кордон. В результаті валютна виручка почала у великих обсягах надходити на український ринок. "По-перше, кінець року змушує експортерів частину валюти продати для розрахунків за своїми гривневими боргами. По-друге, напередодні виборів збільшився потік повернення грошей з-за кордону. Це теж значно збільшило кількість пропозицій валюти. Таким чином, валютний ринок - як безготівковий, так і готівковий - досяг рівноваги", - сказав О.Охріменко.
При цьому він вважає, що така рівновага може бути порушена прийнятими нещодавно Нацбанком обмеженнями на продаж валюти фізособам. "Будь-які обмеження завжди погано сприймаються ринком, і не виключено, що вони можуть викликати підвищений попит, і саме на готівкову валюту. Тому зростання курсу гривні до рівня 8,5 грн./дол. під впливом цих подій не варто відкидати", - відзначив експерт.
При цьому, на його думку, таке зростання курсу якщо і матиме місце, то, швидше за все, носитиме тимчасовий характер.
"В цілому ж тенденція до зміцнення гривні до рівня 8 грн. зберігається. Порушить цю рівновагу тільки вливання нових грошей в економіку, але, мабуть, в найближчий тиждень цього не станеться", - повідомив О.Охріменко.
Що стосується перспектив курсу євро/дол., то, за його словами, все залежатиме від динаміки безробіття в США. "В даному випадку зміцнення долара відносно євро - це аванс, який фінансисти готові надати економіці США. Очікується, що все ж безробіття в США почне знижуватися і це стимулює і обсяги продажів і, найголовніше, імпорт США. Якщо ж очікування не виправдаються, то, швидше за все, курс євро знову буде вищий 1,5 дол. Поки зрозуміло одне: курс євро не буде нижчий 1,46 дол.", - сказав експерт.
Як повідомлялося, Національний банк України заборонив комерційним банкам здійснювати продаж іноземної валюти одній особі в один операційний день на суму, що перевищує еквівалент 80 тис. грн. Це передбачено в постанові НБУ №538 від 9 вересня 2009 року "Про затвердження змін до Інструкції про порядок організації і здійснення валютно-обмінних операцій на території України" (реєстрація в Мін'юсті 9 листопада ц.р.).
Крім того, в постанові забороняється комерційним банкам змінювати значення курсу купівлі і продажу іноземних валют протягом операційного дня. Курси повинен встановлювати голова правління банку до початку робочого дня.
Указаною постановою НБУ також наділив себе правом встановлювати граничні розміри маржі по операціях на готівковому валютному ринку. Документ набирає чинності з 20 листопада 2009 року.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас