Грінспен: Навіть найобізнаніші економісти й банкіри не в змозі передбачити кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грінспен: Навіть найобізнаніші економісти й банкіри не в змозі передбачити кризу

1076
Алан Грінспен по суті сказав, що валютний комітет Федеральної резервної системи знає не більше від нас з вами про кон'юнктуру і ризики, що нависли над економікою і кредитною системою, пише оглядач Le Figaro П’єр-Ів Дюгуа.
"Я згадую, як неодноразово подовгу роздумував, чи варто змінювати ставку Федерального резерву на 0,25%, і лише заднім числом переконувався, що ми прийняли правильне рішення. Істина в тому, що ми можемо судити тільки після певного часу і ніколи в реальному часі", - це твердження Алана Грінспена, на думку Дюгуа, має ключове значення. По-перше, воно демонструє, що двозначні заяви ФРС - це, насамперед, спосіб приховати власне невідання.
"Річ у тім, що ФРС не хоче говорити нам, коли підніме ставки. Насправді, їй самій про це нічого не відомо", - пише автор статті. По-друге, Грінспен вважає, що безглуздо довіряти ФРС відповідальність за прогнозування системних ризиків: його досвід наводить на думку, що навіть найобізнаніші економісти і банкіри не в змозі передбачати дисбаланс системи.
В зв'язку з цим автор статті вважає, що, наділяючи МВФ функцією передбачати майбутнє і рекомендувати відповідні коректування економічної політики, ми робимо помилки: перша помилка - вважати, що МВФ знає більше від нас; друга - вважати, що у МВФ є кошти змусити суверенні уряди змінити свою політику.
Можливо, допускає Дюгуа, створення облігаційної бульбашки було єдиним способом уникнути депресії, але це не відкидає факту, що "ми живемо на пороховій бочці", резюмує автор статті.
За матеріалами:
Inopressa
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас