Уряд та НБУ регламентували переведення зобовязань перед вкладниками Укрпромбанку до Родовід банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд та НБУ регламентували переведення зобовязань перед вкладниками Укрпромбанку до Родовід банку

Валюта
2319
Кабінет міністрів і Національний банк України (НБУ) регламентували переведення зобов'язань перед вкладниками-фізичними особами і активів проблемного Укрпромбанка в підконтрольний уряду "Родовід Банк" (обидва - Київ).
План взаємодії Кабміну і НБУ з цього питання закріплений їх спільною постановою від 7 жовтня (№1133), текст якої розміщено на веб-сайті Верховної Ради.
Згідно із документом, Міністерство фінансів за узгодженням з експертно-аналітичною радою з питань участі держави в капіталізації банків подасть Кабміну проект акту відносно попередньої додаткової капіталізації Родовід Банку в розмірі, визначеному за пропозицією НБУ в сумі, необхідній для дотримання економічних нормативів, встановлених банківським законодавством, але не менше суми вкладів фізосіб, які гарантовані Фондом гарантування вкладів фізичних осіб.
Після прийняття Кабміном рішення відносно попередньої допкапіталізації Родовід Банку НБУ в установленому порядку надає дозвіл на відчуження активів Укрпромбанку.
Згідно із документом, активи для передачі Родовід Банк відбере самостійно: у подальшому вони будуть оцінені окремою структурою.
За результатами відчуження зобов'язань і активів Мінфін за узгодженням з експертно-аналітичною радою з питань участі держави в капіталізації банків подасть Кабміну проект акту відносно додаткової капіталізації Родовід Банку в розмірі, визначеному як різниця між такими зобов'язаннями і активами з врахуванням його попередньої додаткової капіталізації.
При цьому Нацбанк забезпечить продаж Родовід Банку іноземної валюти в об'ємі, необхідному для виплати вкладів фізособам в іноземній валюті.
Крім того, Нацбанк здійснить викуп облігацій внутрішньої державної позики, випущених державою на суму, яка відповідає розміру загальної додаткової капіталізації Родовід Банку, протягом п'яти банківських днів з дня надходження від фінустанови пропозиції відносно викупу таких облігацій. Викуп здійснюватиметься відповідно до платіжного календаря Родовід Банку по виплаті вкладів фізосіб.
Нацбанк також узяв зобов'язання забезпечити підтримку ліквідності Родовід Банку і, зокрема, сприятиме реструктуризації кредитів рефінансування, наданих НБУ.
Як повідомлялося, за даними НБУ, до Родовід Банку переводяться зобов'язання перед вкладниками на суму близько 5,6 млрд грн.
Вкладникам Укрпромбанку є 461 тис. фізосіб. Тимчасова адміністрація діє в ньому з січня-2009.
Нацбанк України 15 жовтня продовжив мораторій на задоволення вимог кредиторів в Родовід Банку у зв'язку з переведенням до цієї кредитно-фінансової установи зобов'язань вкладників з проблемного Укрпромбанка.
Згідно з даними Нацбанку, на 1 липня 2009 року за розміром загальних активів Укрпромбанк займав 18-е місце (9,47 млрд грн.) серед 184 банків, що діяли в країні.
Родовід Банк на початок липня 2009 року за розміром загальних активів займав 23-е місце (8,73 млрд грн.).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас