Кабмін України пропонує ввести 15%-ний податок для "спрощенців" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін України пропонує ввести 15%-ний податок для "спрощенців"

Казна та Політика
4628
Скасувати ринковий збір в цілому і замінити його 15%-ним податком від суми, що перевищує 119 тис. грн. для фізичних осіб-підприємців, при фіксованій ставці оподаткування, а також ввести вказану ставку оподаткування для платників єдиного податку у випадку, якщо їхній річний виторг перевищує 500 тис. грн., пропонує Кабінет міністрів України.
Як повідомляється на сайті парламенту, відповідний законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення оподаткування суб'єктів малого підприємництва" №5233 зареєстрований 23 жовтня у Верховній Раді замість законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань оподаткування щодо скасування ринкового збору" (також №5233).
"У випадку, коли в податковому (звітному) періоді обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), отриманої фізособою-підприємцем - платником єдиного податку, перевищує 500 тис. грн. на рік, сума такого перевищення оподатковується за ставкою в розмірі 15%. При цьому сплата вказаних коштів надає право фізичній особі-підприємцеві залишатися на спрощеній системі оподаткування в майбутніх податкових (звітних) періодах поточного календарного року", - сказано в законопроекті.
Документ також передбачає: фізособи-підприємці, які вибрали фіксовану ставку оподаткування, також оподатковуються у розмірі 15% від суми перевищення в податковому (звітному) періоді обсягу валового доходу понад 7 тис. неоподатковуваних доходів громадян (119 тис. грн. - ред.), передбаченим декретом Кабінету міністрів "Про прибутковий податок з громадян".
Законопроект також передбачає, що такі кошти включаються в доходи місцевих бюджетів і спрямовуються на фінансування власних повноважень відповідної територіальної общини й не враховуються під час визначення обсягу міжбюджетних трансфертів.
Згідно з законопроектом, спрощена система оподаткування, обліку і звітності суб'єктів малого підприємництва поширюється на суб'єктів малого підприємництва, які надають житлово-комунальні послуги в сільській місцевості, і на житлово-комунальні підприємства, учасниками і засновниками яких є органи місцевого самоврядування, а також на інші види діяльності, на які поширюється спрощена система оподаткування, обліку і звітності суб'єктів малого підприємництва відповідно до законодавства.
Крім того, в пояснювальній записці до законопроекту повідомляється, що реалізація законопроекту не призведе до щорічних втрат місцевих бюджетів у зв'язку зі скасуванням ринкового збору.
Як наголошується в тексті проекту, в разі прийняття закону парламентом він набирає чинності з 1 січня 2010 року.
Як повідомлялося, законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань оподаткування щодо скасування ринкового збору" передбачав щорічні втрати місцевих бюджетів від скасування ринкового збору в розмірі 500 млн грн. на рік.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас