Парламент України обмежив валютне кредитування і скоротив строк повернення валютної виручки до країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент України обмежив валютне кредитування і скоротив строк повернення валютної виручки до країни

Валюта
7972
Верховна Рада повторно затвердила закон про подолання негативних наслідків фінансової кризи, яким обмежила валютне кредитування фізичних осіб і скоротила термін повернення до України валютної виручки з 180 до 90 днів.
За відповідний законопроект №3585 в четвер проголосувало 380 депутатів.
Як пояснив спікер парламенту Володимир Литвин, спочатку цей закон був ухвалений ще 23 червня, проте він не був підписаний і винесений на нове голосування для усунення неузгодженостей і неточностей, які закралися в поправках, що містяться в законі, до закону про оподаткування прибутку підприємств.
Глава Верховної ради додав, що ціла низка норм цього закону вже була прийнята в рамках затвердженого пізніше закону №4630 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про особливості проведення заходів щодо фінансового оздоровлення банків".
"Шановні колеги! Я щиро вам дякую, ви навіть не підозрюючи, сьогодні врятували банківську систему і зняли масу конфліктів, які до цього були між клієнтами і банківською системою", - сказав після голосування народний депутат, перший заступник глави комітету парламенту з питань фінансів і банківської діяльності і глава ради Асоціації українських банків (АУБ) Станіслав Аржевітін.
Раніше, після першого прийняття в червні закону №3585, Аржевітін пояснив агентству, що документ забороняє валютне кредитування фізичних осіб, за винятком лікування і освіти. За його словами, можливість валютного кредитування фізосіб-підприємців зберігається, але лише в безготівковій формі.
Перший заступник парламентського фінкомітету повідомив, що законом зменшено термін повернення до України валютної виручки з 180 до 90 днів.
Він також повідомив, що законом встановлюються умови проведення реструктуризації кредитів: реструктуризації підлягають кредити на суму до 1 млн грн. При цьому передбачено, що після реструктуризації сума платежів з кредиту не повинна перевищувати 25% доходу позичальника.
Закон також регламентує застосування мораторію на примусове виселення з житла, в якому проживає фізособа-іпотекодавець: для збереження житла позичальник повинен не затримувати виплату відсотків по кредиту на термін більше кількох місяців.
Голова ради АУБ також повідомив, що закон вводить мораторій на оподаткування доходу від розміщення депозитів в банку до 2013 року: такий інструмент покликаний стимулювати приплив коштів у банківську систему.
Аржевітін також зазначив, що законом вносяться поправки до закону про банки і банківську діяльність, якими передбачається встановлення вимог до мінімального розміру капіталу банків в гривнях, тоді як раніше - в гривневому еквіваленті в євро.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас