"Ъ": Туркменське сальто — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Туркменське сальто

Енергетика
943
Плани щодо відновлення постачань туркменського газу в Україну знов може перекреслити Росія. Вчора президент Туркменії Гурбангули Бердимухамедов повідомив, що Ашхабад готовий почати переговори з "Газпромом" про відновлення закупівель. Експерти впевнені, що Москва згодна купувати туркменський газ навіть на невигідних умовах, аби не допустити підключення Ашхабада до проекту Nabucco.
Вчора президент Туркменії Гурбангули Бердимухамедов заявив, що найближчим часом держконцерн "Туркменгаз" продовжить переговори з "Газпромом" про відновлення постачань газу, перерваних після аварії на газопроводі Середня Азія-Центр (САЦ-4) 9 квітня. "Росія є для нас давнім стратегічним партнером. Ми й надалі зміцнюватимемо і розвиватимемо нашу співпрацю", - заявив президент Туркменії. У "Газпромі" вчора підтвердили, що контакти на рівні експертів продовжуються.
Офіційна заява керівництва Туркменії означає усунення всіх технічних перешкод для відновлення закупівель Росією туркменського газу, що урвалися після вибуху на САЦ-4. Правда, президент East European Gas Analysis Михайло Корчемкін відзначає, що насправді трубу відновили ще в квітні - через три дні після вибуху. Припинення прокачування газу, за словами експерта, пояснюється тим, що "Газпрому" невигідно відновлювати його закупівлю на колишніх умовах.
Вчорашня заява Гурбангули Бердимухамедова означає, що в газовому конфлікті Росії та Туркменії незабаром буде поставлена крапка. Правда, вчора прес-секретар прем'єр-міністра РФ Дмитро Пєсков і офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов не змогли уточнити дату відновлення закупівель туркменського газу та нові умови. Джерело в "Газпромі" пояснило, що єдиної позиції по цих питаннях поки немає, тому дата візиту глави компанії Олексія Міллера до Ашхабада ще не визначена. Але співбесідник упевнений, що поїздка відбудеться найближчим часом. За інформацією "Коммерсантъ-Украина", принципове рішення про відновлення закупівель газу було ухвалено на нещодавній зустрічі президентів Туркменії Гурбангули Бердимухамедова і Росії Дмитра Медвєдєва в Туркменбаши. Після зустрічі самі лідери нічого конкретного з даного питання не заявляли. Проте, як розповіло джерело, близьке до переговорів, "тему газу обговорювали, і обговорювали серйозно": саме тоді президент Медвєдєв повідомив колегу, що Москва має намір відновити закупівлі. "Активні рухи з боку Туркменії та спроби диверсифікувати маршрути експорту газу, зокрема в європейському напрямі, не залишилися непоміченими", - пояснив причини цього рішення співбесідник в МЗС РФ.
Справді, останнім часом Ашхабад активно демонстрував, що покупців на свій газ знайде і без Росії. Найбільше Москву непокоять спроби Ашхабада вийти на західні ринки газу, де Туркменія безпосередньо конкуруватиме з Росією. У серпні Гурбангули Бердимухамедов відвідав Болгарію і Туреччину і обговорював з керівництвом цих країн підключення Туркменії до європейського проекту Nabucco з будівництва газопроводу з Каспійського регіону в ЄС в обхід Росії. А рівно тиждень тому в Ашхабаді побував президент України Віктор Ющенко, і обговорював можливість прямих закупівель туркменського газу. Як повідомило джерело в "Туркменгазі", саме після цього візиту з Москви поступила пропозиція про відновлення постачань. Член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Тулуб говорить: "Схоже, Віктор Ющенко допоміг Росії і Туркменії домовитися з даного питання. Це означає, що Туркменія не розглядала нас як серйозного партнера".
Як відзначають експерти, в нинішніх умовах закупівлі туркменського газу навряд чи будуть для "Газпрому" економічно виправданими. За розрахунками Михайла Корчемкіна, в цьому випадку на кожному мільярді кубометрів туркменського газу "Газпром" втрачатиме $70 млн прибутку. Навіть якщо компанії удасться отримати солідний дисконт до зафіксованої в торішньому контракті ціни $300 за тисячу кубометрів, експорт туркменського газу в Європу не дозволить "Газпрому" повернути власний видобуток в Росії на докризовий рівень. Втім, судячи з усього, заради бажання зберегти позиції Росії як головного транзитера туркменського газу в Європу Москва готова забути про економічну доцільність.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас