В Україні - дефіцит молочної сировини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні - дефіцит молочної сировини

Аграрний ринок
1140
У січні-серпні 2009 року в Україну було імпортовано понад 5 тис. тонн вершкового масла. Цей показник в 10 разів перевищує торішні обсяги зовнішніх закупівель. Різке збільшення поставок викликано нестачею сировини в Україні. Ще кілька років тому в Україні була протилежна ситуація. Наша країна була великим експортером вершкового масла. Приміром, в 2006 році виробники відвантажили на експорт 10,9 тис. тонн і ввезли лише 30 тонн вершкового масла.
Зараз паралельно зі збільшенням імпорту на ринку спостерігається зростання цін. Якщо в липні поточного року ціна тонни масла на оптовому ринку була 22-24 тис. грн., то на сьогоднішній день вона вже досягла 30 тис. грн. за тонну. На думку експертів, під кінець року ситуація може стати ще більш критичною. Через дефіцит ціна може зрости до 40 тис. грн. за тонну.
Черговий виток цін на ринку вершкового масла оператори очікують наприкінці осені, коли виробництво молока традиційно йде на спад. У зв'язку із цим комерційний директор молочної компанії "Галичина" Іван Саломатін припускає, що пік імпорту масла припаде на останній квартал поточного року і I квартал наступного. Збільшення частки імпортної продукції на ринку також буде сприяти подорожчанню. "Якщо зараз кілограм масла в опті коштує близько 30 грн., то під кінець року ця цифра може перевищити 40 грн., а це означає, що вартість пачки масла в роздрібній торгівлі виросте на 50% у порівнянні з минулим роком - до 10-12 грн.", - стверджує Саломатін.
Представник "Галичини" також вважає, що подорожчання масла призведе до збільшення кількості фальсифікату на ринку. "Підвищенням цін на масло відразу скористаються дрібні компанії, які почнуть виробляти фальсифіковану продукцію з високим вмістом рослинних олій (спреди. - ред.)", - вважає він.
За словами Василя Вінтоняка, директора аналітичної компанії "Інфагро", не сприяє зростанню виробництва масла в Україні і світова кон'юнктура на ринку сухого молока. Справа в тому, що виробництво масла і сухого молока (або казеїну) є супутніми процесами, і зниження цін на сухе молоко призводить до зниження рентабельності виробництва масла. Якщо ще кілька років тому молочні компанії активно переробляли молочну сировину на сухе молоко і масло, то тепер через низькі ціни на зовнішніх ринках цього року навіть великі виробники, наприклад "Західна молочна група", від такого виробництва відмовляються, і якщо й виробляють сухе молоко, то лише для власних потреб.
Заступник директора компанії "Білом" (Рівненська обл.) Олександр Бояновський додає: цього року молокопереробним компаніям було набагато вигідніше виробляти твердий сир, ніж масло, адже істотна частина сиру поставляється на експорт за валюту.
Збільшення обсягів імпорту призводить і до зміни його структури. Раніше практично все масло, яке ввозилося в Україну, було білоруським.
Між країнами підписаний договір про зону вільної торгівлі, і масло надходило до нас без сплати мит. Собівартість європейського масла ниже від білоруського, однак через високі мита ввозити його в Україну було не дуже вигідно.
Поточного сезону ситуація змінюється. Білоруські виробники не можуть покрити всі потреби України, адже в неї закуповують продукцію також і російські компанії. Дефіцит призводить до зростання цін. У таких умовах європейське масло навіть із урахуванням мит стає цікавим для нашого ринку. Підтверджує це й статистика. За 6 місяців 2009 року ми ввезли з Європи 500 тонн, що більш ніж в 8 разів перевищує імпорт за весь 2008 рік.
Тетяна Недорізанюк
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас