Резерви тягнуть на дно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Резерви тягнуть на дно

Валюта
2393
Подальше погіршення якості кредитного портфеля українських банків змушує їхніх власників шукати кошти на збільшення капіталу
У зв'язку з цим збільшуються ризики неповернення зовнішніх боргів, у першу чергу банками з вітчизняним капіталом, а також росте число переходу корпоративних клієнтів у банки з достатнім рівнем капіталізації, які можуть продовжувати видачу кредитів.
Незважаючи на офіційні дані Нацбанку, які говорять про рівень проблемної заборгованості на рівні 5% від кредитного портфеля місцевих банків, частка т.зв. non-performing loans у системі набагато вища. Банкіри оцінюють її на рівні 25-30% від обсягу виданих позик і говорять, що якби проблемні кредити не вдавалося ховати, більшість банків уже давно порушили б норматив адекватності регулятивного капіталу, установлений НБУ на рівні 10%.
"Усі ми вже давно на грані нормативу адекватності, і тільки спокійне ставлення Нацбанку до методики нарахування резервів дозволяє більшості банків спокійно існувати", - говорить голова правління одного з найбільших банків з іноземним капіталом.
На ризики, що збільшуються, у фінансовій системі відреагувало рейтингове агентство Moody's, яке знизило на один щабель рейтинги фінансової стійкості п'яти українських банків: УкрСиббанку, "ОТП Банку", "Райффайзен Банку Аваль" і Укрсоцбанку - з D до D- з негативним прогнозом, а також "ВіЕйБі Банку" - з E+ до E зі стабільним прогнозом. Moody's підтвердило інші рейтинги перших чотирьох банків, але знизило на два щаблі - з B2 до Caa1 - рейтинг зобов'язань у національній валюті і борговий рейтинг в іноземній валюті "ВіЕйБі Банку".
Аналітики рейтингового агентства відзначають, що основна причина зниження рейтингів у всіх банків - це деномінація значної частини активів і пасивів (від 50% до 90%), номінованих у валюті, через девальвацію гривні. "Це веде до серйозного погіршення платіжної дисципліни клієнтів і як наслідок до подальшого зростання NPL і резервних вимог", - сказано у звіті агентства.
Серед найбільш уразливих банків серед недавно оцінених експерти виділяють "ВіЕйБі Банк", який не належить до великої закордонної фінансової групи і тому повинен дуже обережно працювати з резервами, капіталом і боргами. "З одного боку, банку потрібно шукати кошти на погашення єврооблігацій на $125 млн. у червні наступного року і сплату купона в грудні цього року. З іншого, резерви, що ростуть, вимагають від акціонерів інвестування в капітал (у планах $40 млн. у вигляді субборгу)", - пояснює аналітик однієї з великих інвесткомпаній. Тому що інвестиції в капітал робляться у валюті, на виплату зовнішніх боргів грошей може бракувати. "Обсяг випуску бондів в $125 млн. досить великий для такого банку, як "ВіЕйБі", так що в принципі реструктуризація боргу не виключається. Хіба що відкриються зовнішні ринки, і вони зможуть перепозичити", - прогнозує старший аналітик Phoenix Capital Марія Майборода.
Питання про капітал банкам з високим рівнем резервів також буде вирішувати досить складно. Скорочення активів і пасивів, яке багато фінансових установ застосовують, щоб не вносити в капітал живі гроші, просувається досить повільно. "Фінансові установи змушені закривати клієнтам кредитні лінії, щоб якось прискорити процес. У результаті вони втрачають клієнтів, які йдуть в інші банки, здатні кредитувати. У першу чергу, відхід клієнтів стосується банків з українським капіталом", - говорить аналітик фонду "Інтерфон" Вікторія Кернеш.
Фінансисти вже шукають способи, як попередити подальше підвищення резервів за кредитами, у тому числі і через погіршення фінансового становища позичальника. "Ми запропонували Нацбанку контролювати найголовніший критерій при визначенні фінансового становища позичальника - своєчасність обслуговування кредитів", - пояснює голова правління "Райффайзен Банку Аваль" Володимир Лавренчук.
За його словами, у НБУ вже розглядають таку пропозицію банків і вважають її доречною. "Це ж неправильно, що ми знижуємо фінансове становище позичальника через те, що внаслідок девальвації в нього погіршився баланс. Виходить, банк повинен забирати кредити в нормально працюючого підприємства, а цього хотілося б уникнути", - пояснює банкір.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас