Ринок акцій РФ почав осінь із зростання вище 1100 пунктів за індексом ММВБ завдяки статистиці зі США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ почав осінь із зростання вище 1100 пунктів за індексом ММВБ завдяки статистиці зі США

Фондовий ринок
94
Ринок акцій РФ на перших осінніх торгах перевищив 1100 пунктів за індексом ММВБ за рахунок зростання більшості blue chips на тлі нафти, що подорожчала, і непоганої статистики зі США, у лідерах підйому виступили акції телекомів на очікуваннях новин про реорганізацію "Связьинвеста".
За підсумками торгів у вівторок індекс ММВБ виріс до 1104,98 пункту (+1,2%), індекс РТС склав 1073,62 пункту (+0,66%), вартість основних "фішок" на біржах виросла в межах 0,3-4,5%.
Ф'ючерс на індекс РТС до закриття сесії знизився до базового активу на 8,7 пункту, що свідчить про помірковано негативні очікування гравців.
Основний приріст цін акцій відзначався при відкритті торгів слідом за підйомом в Азії, удень ринок коректувався вниз слідом за Європою, а до вечора відіграв втрати завдяки даним про виробничу активність у США за серпень.
Економічна статистика, що вийшла вдень у Європі, виявилася кращою від очікуваної, але спровокувати інвесторів на нові покупки цифри не змогли.
Безробіття в Німеччині в серпні не змінилося і склало 8,3% (очікувалося зростання до 8,4%), число безробітних у країні з поправкою на сезонні фактори скоротилося на 1 тис. (очікувалося збільшення на 30 тис.).
Безробіття в країнах єврозони в липні зросло до 9,5% - максимального рівня з 1999 року (показник збігся з прогнозами).
Тим часом оптимізм інвесторів був підігрітий даними зі США: індекс виробничої активності ISM Manufacturing зріс у серпні вперше із січня 2008 року і досяг 52,9 пункту в порівнянні з 48,9 пункту місяцем раніше (експерти очікували зростання до 50,5 пункту).
До вечора європейські індекси скоротили зниження до 0,8%, американські індикатори демонстрували змішану динаміку в межах 0,1-0,5%.
На нафтовому ринку ціни йшли нижче $70 за барель WTI, однак до вечора піднялися до $70,58 за барель (+0,9%). Підтримку сектору надали дані про зростання промислового виробництва в Китаї, яке прискорилося в серпні в порівнянні з попередніми місяцями.
Офіційний показник, що розраховується Федерацією логістики та закупівель КНР, піднявся до 54 пунктів з 53,3 пункти в липні і 53,2 пункти в червні, це економісти пов'язують, насамперед, з ефективністю вжитих державою заходів щодо стимулювання економіки і зростанням обсягів її кредитування. Зросли всі складові індексу: показники обсягу випуску продукції, обсягу замовлень, зайнятості.
Учасники нафтового ринку сподіваються на відновлення попиту на паливо в Китаї, що є другим за величиною після США споживачем нафти у світі.
На ФБ ММВБ подорожчали акції "Газпрому" (РТС: GAZP) (+0,4%), ВТБ (РТС: VTBR) (+1,4%), "Лукойлу" (РТС: LKOH) (+1,2%), "Норнікелю" (РТС: GMKN) (+1%), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (+1,2%), а лідерами стали папери Сбербанку Росії (РТС: SBER) (+4% і +4,5% у РТС).
Акції Сбербанку зросли слідом за паперами американського Bank of America після звісток, що найбільший банк США за розмірами активів збирається повернути державі частину отриманих коштів.
Акції Роснафти" зросли на 1,5%. Підтримку паперам надав звіт компанії за другий квартал по US GAAP, що перевищив очікування: чистий прибуток "Роснафти" (РТС: ROSN) знизився в 2,7 рази - до $1,612 млрд, експерти очікували прибуток на рівні $1,7 млрд.
З 1 вересня набувають чинності зміни в розрахунках індексів компанії MSCI: у розрахунок індикатора MSCI Russia повернуті привілейовані акції "Транснафти" (РТС: TRNF) (з вагою 0,5%), збільшена частка акцій "Росгідро" (РТС: HYDR) (на 0,08% - до 2,4%), знижена частка "Газпрому" (на 0,19% - до 32,32%) і "Лукойлу" (на 0,09% - до 14,95%).
Акції "Транснафти", що піднімалися вдень на 2%, до вечора коштували на 0,2% нижче рівня понеділка.
За словами аналітика компанії "NetTrader.ru" Богдана Зварича, повна відсутність внутрішніх ідей на російському ринку змушує учасників відігравати рухи західних майданчиків і ловити їхні настрої. "У підсумку в середньостроковій перспективі наш ринок "завис" у широкому коридорі між рівнями 1020 і 1130 пунктів за індексом ММВБ. Що стане приводом для виходу з цього коридору, поки неясно. Ймовірно, це буде інформація із зовнішніх ринків. З можливих найближчих стимулів для виходу можна відзначити статистику по ринку праці США, що вийде на цьому тижні", - вважає він.
На думку аналітика Промсвязьбанку (РТС: PRSB) Олега Шагова, ринок акцій піднявся у вівторок багато в чому завдяки тому, що ціни на нафту зачепилися за рівень $70 за барель.
Фаворитами зростання при цьому стали акції банків і телекомів, а також низки компаній сектора електроенергетики. У фінансовому секторі підвищенням відзначилися акції Сбербанку на тлі інформації, що поширилася на ринку, про невисоку частку прострочення і відсотка реструктуризації виданих банком кредитів. Активні покупки в секторі акцій міжрегіональних компаній зв'язку тривають напередодні рішень щодо питання реорганізації "Связьинвеста".
У секторі електроенергетики зростанням виділилися акції "ФСК ЄЕС" (РТС: FEES) і МРСК, що викликано очікуваннями поліпшення фінансових показників мережевих компаній в умовах передбачуваного прискореного переходу на нові принципи тарифного регулювання.
За словами провідного економіста управління цінних паперів казначейства Газенергопромбанку Сергія Алігулянца, збільшення ділової активності у виробничому секторі США, а також зниження видатків на новобудови в Америці (на 0,2% у порівнянні з попереднім місяцем) послужили доброю підтримкою російському ринку акцій наприкінці дня.
На думку портфельного менеджера ІФК "Опціон" Володимира Бачуріна, "бичачий" тренд на ринку потроху вичерпує себе, для нового зростання необхідні свіжі приводи, яких поки не видно. На підтвердження тому - зростання акцій регіональних телекомів, які за традицією вистрілюють останніми. Поки ринок не подолає ключовий рівень опору 1140 пунктів за індексом ММВБ, складно говорити про перспективи для інвесторів. "Зараз скоріше очікуємо корекцію вниз, ніж рух вгору. Так чи інакше, з настанням вересня і поверненням інвесторів з відпусток можна буде констатувати підвищення обсягів і збільшення волатильності", - вважає він.
За оцінкою аналітика ІФК "Алемар" Василя Конузіна, всі рухи останніх днів проходили на тлі дуже низької ліквідності, тому, як видно, розпродаж паперів у понеділок виявився більшою мірою наслідком гри спекулянтів, а не відбиттям реального бачення ринком поточної ситуації у світовій економіці. Як видно, до кінця тижня інвестори побачать достатньо статистики для того, щоб зробити необхідні висновки і сформувати стратегії на перспективу найближчих тижнів.
Поки ж нові свідчення зростання однієї з провідних азіатських економік (Китаю) сприяли поверненню капіталу в сировинні активи та акції видобувних компаній, які були в аутсайдерах у понеділок, відзначає він.
Підтримку азіатським індексам у вівторок, крім статистики з Китаю, надали квартальні результати компанії Hon Hai Precision Industry, що перевищили очікування.
Японський індекс Nikkei 225 зріс на 0,36%, китайський Shanghai Composite піднявся на 0,6%.
Американські фондові індекси напередодні знизилися на 0,5-1% на побоюваннях, що значний підйом ринку останнім часом обганяє прогнози темпів відновлення економіки.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ у вівторок лідирували акції "Уралсвязьинформа" (РТС: URSI) (+14,2 "префи"), "Сибирьтелекома" (РТС: ENCO) (+6,1% звичайні і +13,5% "префи"), "Північно-західного телекому" (РТС: SPTL) (+9,6% звичайні і +12,6 % "префи"), "Волгателекому" (РТС: NNSI) (+9% "префи"), "Дальсвязи" (РТС: ESPK) (+8,4% звичайні).
Акції "Фармстандарту" (РТС: PHST) піднялися на 3,7%. Підтримку паперам надав звіт компанії по МСФО за перше півріччя, відповідно до якого її чистий прибуток зріс на 47% - до 2,588 млрд рублів, що вище від очікувань на рівні 2,292 млрд рублів.
Подешевшали папери "Новолипецького металургійного комбінату" (РТС: NLMK) (-3,1%), "Дорогобужа" (РТС: DGBZ) (-2,9%), Банку Москви (РТС: MMBM) (-1%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за день склав $8,1 млн, у секції RTS Standard оборот досяг $178,84 млн, на ФБ ММВБ обсяг угод перевищив 54,2 млрд рублів (лідери - звичайні акції Сбербанку - 20,77 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас