Standard & Poor's рекомендує Росії диверсифікувати економіку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Standard & Poor's рекомендує Росії диверсифікувати економіку

Казна та Політика
278
Перспективи того, що країни БРІК (Бразилія, Росія, Індія, Китай) зможуть підтримувати стійке і швидке економічне зростання в умовах світової кризи, були підірвані різким спадом російської економіки, говориться в новому звіті Standard & Poor's.
"До середини 2008 року складалося враження, що економіки чотирьох країн БРІК будуть як і раніше рости, незважаючи на сильні протидіючі фактори, - відзначає кредитний аналітик Standard & Poor's Жан-Мішель Сікс. - Потім у російській економіці відбувся різкий спад, викликаний швидким зниженням цін на нафту".
Standard & Poor's вважає, що, незважаючи на різке збільшення державних видатків у минулі роки, російському уряду вдалося запобігти випуску нових боргових зобов'язань на світових ринках - почасти завдяки Резервному фонду.
Офіційні прогнози передбачають швидке зменшення цього фонду і зовнішні запозичення в розмірі до 17,8 млрд доларів в 2010 році. На думку аналітиків рейтингового агентства, у Росії не повинно виникнути труднощів у залученні коштів на світових ринках. "Але навіть у цьому випадку їй доведеться конкурувати з іншими великими суверенними позичальниками; це означає, що в найближчі роки вартість фінансування може постійно підвищуватися". - говориться в огляді.
Standard & Poor's вважає, що уливання ліквідності в розмірі, еквівалентному близько 8% ВВП, в економіку може в середньостроковій перспективі стимулювати інфляційний тиск, а також послабити валютний курс рубля, наводить уривки з доповіді "Фінмаркет".
Аналітики Standard & Poor's прогнозують зниження дефіциту бюджету до 6,5% ВВП в 2010 році. Наступного року дефіцит бюджету складе майже 8,5%, враховуючи плани щодо подальшого підвищенню пенсій, якщо тільки ціни на нафту не стабілізуються на рівні вище 65 доларів за барель.
Якщо доходи бюджету не виростуть за рахунок додаткових доходів від нафти, тоді це скорочення доведеться зробити в основному за рахунок зниження видатків. На думку Standard & Poor's, неясно, чи буде російська влада готова до такого заходу на цьому дуже ранньому етапі економічного підйому.
У цілому Standard & Poor's вважає, що Росії необхідно створити більш диверсифіковану і самофінансовану економіку; таку диверсифікованість може стимулювати подальше ослаблення реального ефективного валютного курсу - процес, який дасть поштовх імпортозаміщенню.
Експерти агентства очікують, що реальне зростання ВВП знизиться на 8% в 2009 році і підвищиться на 2% у наступному році.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас