Ерсте Банк: Прогноз відновлення економіки України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ерсте Банк: Прогноз відновлення економіки України

Казна та Політика
1920
Перші ознаки відновлення економіки будуть відчутні в 2-му півріччі, однак, ще рано говорити про стабільне економічне зростання.
Такий прогноз відновлення економіки України дають аналітики Ерсте Банку.
За попередніми даними Держкомстату, в другому кварталі 2009 року ВВП зменшився на 18%. Рівень інфляції збільшився на 0,5% до 15,5% у липні 2009 р. Зберігаються позитивні тенденції в промисловім виробництві: обсяги виробництва в металургії збільшилися на 15,3% у липні 2009 р.
Виправдовуючи більшість прогнозів, за даними Державного Комітету Статистики, в другому кварталі 2009 року падіння ВВП сповільнилося і склало 18%. Поліпшення показника в порівнянні з падінням на 20,3% у першому кварталі 2009 року пов’язано, у першу чергу, зі стабілізацією внутрішнього попиту.
Аналітики Ерсте Банку підтверджують свій прогноз зниження ВВП на 12% до кінця року, ґрунтуючись на очікуванні поліпшення результатів в експортно-орієнтованих галузях. Збільшення експорту України буде можливо вже в другому півріччі 2009 року, коли економіки Росії і Китаю, які становлять 19,7% і 4,9% українського експорту відповідно, відчують позитивний вплив програм стабілізації та стимуляції економічного розвитку. У зв'язку зі збільшенням імпорту газу і палива сальдо потокового поточного рахунку в липні було негативним.
Аналітики Ерсте Банку також прогнозують відновлення збільшення зовнішнього попиту в другому півріччі 2009 року, однак ще рано говорити про повернення до стабільного економічного розвитку.
Як і очікувалося, у промисловому виробництві з'явилися перші ознаки поліпшення зовнішнього попиту. Позитивний результат продемонструвала металургія, збільшивши в липні обсяги виробництва на 15,3%. Однак, оскільки інші ключові експортно-орієнтовані промисловості (хімічна і машинобудівна) не поліпшили свої результати, а показник харчової промисловості знизився на 8,7% у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року, індекс промислового виробництва не продемонстрував істотних поліпшень. Обсяги промислового виробництва знизилися на 26,7% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
Рівень інфляції збільшився на 0,5% до 15,5% у липні 2009 року у зв'язку з підвищенням цін на продукти харчування, що пов’язано з меншим, ніж очікувалося врожаєм. Аналітики Ерсте Банку підтверджують прогноз за рівнем інфляції - 18% на кінець 2009 року, закладаючи в прогноз можливі ризики збільшення цін на продукти харчування, енергоносії, комунальні послуги і збільшення непрямих податків.
Однак уже в 2010 році рівень інфляції може знизитися до 10%, за умови, що НБУ буде дотримуватися встановлених спільно МВФ обмежень на приріст монетарної бази.
За даними GFK Ukraine, тенденція поліпшення споживчого настрою припинилася в червні, і під впливом негативних очікувань щодо погіршення економічної ситуації і зниження курсу гривні в короткостроковій перспективі, індекс економічних очікувань знизився на 7,0 п.п. до 64,1. Однак аналітики Ерсте Банку прогнозують поліпшення споживчого настрою ще до кінця цього року, коли стабілізується гривня після періоду традиційного сезонного девальваційного тиску на курс нацвалюти в серпні і вересні.
За матеріалами:
Ринок.biz
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас