Голова правління "Нафтогазу України" очолив наглядову раду Укргазбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова правління "Нафтогазу України" очолив наглядову раду Укргазбанку

1000
Голова правління Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" Олег Дубина очолив наглядову раду (НР) підконтрольного державі Укргазбанку (Київ). Як повідомили в прес-центрі компанії, у наглядову раду увійшов також перший заступник голови правління НАК Ігор Діденко.
"Даний банк розглядається як претендент на статус галузевого банку. Нас чекає велика напружена робота", - прокоментував агентству факт входження керівництва "Нафтогазу" у наглядову раду Укргазбанку начальник управління зв'язків із громадськістю компанії Валентин Землянський.
Як повідомив "Інтерфакс-Україна" тимчасовий адміністратор Укргазбанку Олександр Соколов, новий склад НР фінустанови було затверджено 28 серпня: він буде складатися із семи людей. Перше засідання оновленої наглядової ради може відбутися вже 3 вересня.
За його даними, крім представників "Нафтогазу України", до складу наглядової ради ввійдуть заступник міністра фінансів Андрій Кравець, директор департаменту Мінфіну з питань участі держави в капіталізації банків Теймур Багіров, директор департаменту політики розвитку ринку фінансових послуг Мінфіну Володимир Коцюба, екс-глава Державної іпотечної установи Кирило Шевченко, а також Валентин Обштир.
Як повідомлялося, після формування всіх органів управління планується виведення з Укргазбанку тимчасової адміністрації, яка працює в ньому із червня поточного року.
Як повідомив В.Соколов, точні строки виведення тимчасової адміністрації поки не визначені: до цього потрібно направити звіт про її роботу в Національний банк України (НБУ). Укргазбанк заснований в 1993 році. У результаті реалізації урядової програми рекапіталізації банків уряд України в липні-2009 одержав контроль над 81,58% акцій банку.
Серед засновників Укргазбанку були державна акціонерна холдингова компанія "Укргаз", що ввійшла до складу "Нафтогазу України" при його формуванні, а також обласна енергопостачальна компанія "Київоблгаз", акціонером якої є НАК.
Крім того, "Нафтогаз" був великим акціонером "Укрнафтогазбанку", приєднаного до "Укргазбанку" в 2000 році. У той час наглядову раду банку очолював голова правління держхолдингу, яким тоді був Ігор Бакай.
Однак у результаті додаткових емісій банку частка "Нафтогазу" поступово зменшувалася. Зокрема, якщо до кінця 2002 року НАК володів 13,62% акцій Укргазбанку, то до кінця 2003 року – 9,768%, в 2005-му - 5,171%, а в 2007-му Державна податкова адміністрація України виставила на продаж 4,91% акцій банку, що належали НАК і перебували в податковій заставі.
Ще раніше газова монополія вирішила вийти зі складу акціонерів інших банків, порахувавши таку діяльність непрофільною і поступово переводячи рахунки своїх компаній у держбанки і Промінвестбанк 9Київ). На початок 2004 року, крім Укргазбанку, "Нафтогаз" був акціонером ще п'яти банків. Він володів 31,3% акцій МТ-Банку (Кременчук Полтавської обл.), 24,4% - Укргазпромбанку, 8,3% - Брокбізнесбанку, 5,74% - Мегабанку (Харків), а також великою часткою в банку "Фінанси та Кредит" (усі – Київ).
Згідно з даними Нацбанку України, за розміром загальних активів на 1 липня 2009 року Укргазбанк займав 17-е місце (12,14 млрд грн) серед 184 кредитно-фінансових установ, що діяли в країні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас