Україна відновила експорт електроенергії в Польщу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна відновила експорт електроенергії в Польщу

465
Державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго" сьогодні о 0.45 відновило експортні постачання електроенергії на адресу Польщі. Про це повідомив прес-секретар Міністерства палива та енергетики Фент Ді. За його словами, постачання здійснюються рівним графіком. Потужність поставок становить 120 МВт. Електроенергія поставляється в рамках контракту між "Укрінтеренерго" і польським трейдером Zomar s.a.
Як повідомлялося, 28 серпня ц.р. директор держпідприємства "Укрінтеренерго" Валентин Бондаренко повідомив, що постачання української електроенергії на адресу компанії Zomar s.a. (Польща), припинені в червні поточного року, будуть відновлені 1 вересня 2009 року. За його словами, поновлення експорту української електроенергії в Польщу стало можливим завдяки знаходженню взаємоприйнятого варіанта здійснення таких поставок, з урахуванням зростання цін на електроенергію, що намітилося на внутрішньому ринку цієї країни, і девальвації національної валюти.
”Усі ці фактори призвели до того, що відносно дорога українська електроенергія стала конкурентоспроможною в наших сусідів", – сказав він.
В.Бондаренко також відзначив, що з початком економічної кризи ціни на електроенергію на європейських ринках, у тому числі польському, значно знизилися, на відміну від оптової ринкової ціни на електроенергію в Україні, яка "має тенденцію до постійного підвищення".
Він нагадав, що "Укрінтеренерго" 1 червня 2009 року відновило постачання електроенергії в Польщу, однак 12 червня було змушене їх призупинити через зміну порядку формування ціни купівлі електроенергії в Оптовому ринку електричної енергії (ОРЕ) України для її подальшого експорту, обумовленого внесенням змін у законодавство.
В.Бондаренко пояснив, що "Укрінтеренерго" із червня 2009 року купує електроенергію на ОРЕ для її подальшого експорту на загальних підставах за погодинними оптовими ринковими цінами. Раніше держпідприємство купувало електроенергію за цінами, які Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) України затверджувала для кожного зовнішньоекономічного контракту "Укрінтеренерго". Нагадаємо, Zomar у грудні 2008 року через падіння попиту і цін на електроенергію в Польщі відмовився від імпорту української електроенергії.
У травні "Укрінтеренерго" і Zomar домовилися про поновлення поставок і зміну порядку перегляду контрактних цін. Тепер ціни на експортовану в Польщу українську електроенергію переглядаються щомісяця і визначаються за формулою, що враховує прогнозну оптову ринкову ціну, щомісяця встановлювану НКРЕ для внутрішнього ринку, а також підвищувальний коефіцієнт. Такий же підхід "Укрінтеренерго" використовує при формуванні цін на електроенергію, яка експортується в Угорщину, Румунію та Словаччину.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас