Поліси обов'язкового страхування ОСАЦВС з нового року подорожчають на 10-12% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поліси обов'язкового страхування ОСАЦВС з нового року подорожчають на 10-12%

663
Поліси обов'язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів ОСАЦВ з 1 січня 2010 року подорожчають у середньому на 10-12%.
Такі дані були озвучені страховим компаніям - членам Моторно-транспортного страхового бюро України (МТСБУ) на засіданні президії бюро, пише газета "Дело".
Відповідно до попередніх підрахунків фахівців, як розповів генеральний директор асоціації "Страховий бізнес" Людмила Білошицька, виходить, що в середньому на ринку ціна "автоцивілки" повинна підвищитися на 10-12%, але це зовсім не виходить, що ціни здіймуться для всіх однаково - для когось вони можуть навіть знизитися. За її словами, однозначно, підвищення торкнеться водіїв легкових автомобілів у містах-мільйонниках.
Разом з тим, для водіїв інших транспортних засобів у невеликих містах (до 100 тисяч населення) тарифи можуть навіть знизитися. "Базовий тариф ОСАЦВ, відповідно до попередніх розрахунків, чекає несуттєве підвищення - до 5%, а ось коефіцієнти можуть як підвищитися до 50% для деяких категорій транспортних засобів, так і понизитися, причому на стільки ж", - уточнив президент Української федерації страхування Олександр Завада.
Президент МТСБУ Володимир Романишин, зі свого боку, відзначив, що поки ще рано називати якісь конкретні цифри щодо подорожчання полісів, щоправда, він не заперечує, що підвищення цін все-таки відбудеться.
Крім того, додав він, планується розглянути ще й питання підвищення лімітів відповідальності (сьогодні вони становлять 25,5 тис. грн., якщо постраждало майно, і 51 тис. грн. при відшкодуванні шкоди життя і здоров'ю), що також вплине на вартість полісів ОСАЦВ. За словами Романишина, зараз експерти бюро саме й займаються тим, що роблять прогнозні розрахунки за рівнем інфляції і збитковості цього виду страхування, щоб зрозуміти, наскільки можна підвищити ліміти відповідальності й ціну "автоцивілки".
Остаточне рішення щодо підвищення тарифів, запевняє керівництво МТСБУ, буде прийнято на наступному засіданні президії бюро наприкінці вересня. Після цієї пропозиції за цінами на поліси ОСАЦВ будуть передані в Держфінпослуг і тільки комісія вправі затвердити нові тарифи. Як відзначають страховики, найімовірніше, нові тарифи наберуть чинності з 1 січня 2010 року.
Як раніше повідомлялося, щоб убезпечити себе від надмірних збитків, ще на початку 2009 року страхові компанії ініціювали перегляд цін на поліси ОСАЦВ. Із цією метою фахівці МТСБУ півроку проводили актуарні розрахунки адекватності тарифів і додаткових коефіцієнтів (збільшують вартість "автоцивілки" залежно від регіону, де зареєстровані автомобіль, марки авто, стажу водія).
Після попередніх підрахунків виявилося, що вартість полісів потрібно підняти на 10-12%, тоді як раніше деякі страховики цілком імовірним називали 50-відсоткове й навіть 100-відсоткове подорожчання "автоцивілки".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас