Янукович благими намірами мостить дорогу до пекла? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович благими намірами мостить дорогу до пекла?

Казна та Політика
8683
Експерти вважають, що вимога лідера Партії регіонів Віктора Януковича про підвищення мінімальних зарплат не має ніякого економічного обґрунтування і приведе до інфляції.
Сьогодні Янукович зажадав від уряду підвищення мінімальної зарплати до 1500 гривень, пенсії - до 1300 гривень. "Рішення про це повинен прийняти парламент 1 вересня", - відзначив він. Із проханням прокоментувати цю передвиборну ініціативу лідера Партії регіонів УНІАН звернувся до провідних експертів-економістів.
Директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський вважає цю ініціативу такою, що не має економічного обґрунтування. Експерт підкреслює, що під час економічної кризи взагалі не варто вести мову про зміну соціальних стандартів. Навіть коли ситуація в економіці повністю нормалізується, вважає Бураковський, потрібно буде вводити не тотальне підвищення мінімальних зарплат і пенсій, а реформувати всі соціальні стандарти. Зараз же подібні прагнення просто не мають економічного сенсу.
Директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв вважає, що у випадку здійснення подібної ініціативи Януковича трохи зросли б надходження в Пенсійний фонд, і трохи зменшилася б "тіньова" частка в оплаті праці. Але експерт підкреслює, що Янукович, виступаючи з подібною вимогою, повинен був указати - з яких додаткових джерел надходжень у бюджет повинно бути профінансовано подібне підвищення мінімальних зарплат і пенсій.
Крім того, на думку експерта, реалізація цієї ініціативи може спричинити додаткову емісію грошей, що негативно відіб'ється на курсі гривні і ще більше ускладнить ситуацію на багатьох підприємствах, які в цей час змушені зменшувати обсяги виробництва та зупинятися через кризу.
Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин бачить у вимозі Януковича щодо підвищення мінімальних зарплат і пенсій подвійні стандарти і соціальний популізм. З одного боку, говорить експерт, опозиція відзначає падіння виробництва і, відповідно, зменшення доходів державного бюджету. З іншого боку, та ж опозиція вимагає додатково збільшити бюджетні видатки, демонструючи нібито "турботу про трудящих".
При цьому Юрчишин відзначив, що на сьогоднішній день немає повних, систематизованих даних щодо виконання державного бюджету, а, отже, важко оцінити, якою мірою можливо (або неможливо) втілення вимог Януковича. “Бюджет повинен бути "уписаний" у реальний стан економіки”, - підкреслив експерт. На його переконання, пропозиція щодо збільшення мінімальних зарплат і пенсій не ґрунтується на наявних ресурсах, які може в цей час дати економіка України.
Експерт Школи політичної аналітики при Національному університеті “Києво-Могилянська академія” Сергій Кисельов прогнозує, що у випадку втілення, ініціатива Януковича в цілому негативно вплине на економіку. Експерт нагадав, що під час світової економічної кризи в багатьох країнах відбувається зниження соціальних видатків держави. Так, наприклад, у Латвії зарплати працівникам бюджетних установ скорочені на 20%, "урізані" також виплати молодим матерям на утримання дитини. В Естонії, зокрема, скорочені виплати з безробіття і таке інше. "В Україні подібного нема, соціальні стандарти ніхто не урізує, але вести мову про їх різке підвищення під час кризи нерозсудливо", - підкреслив Кисельов.
Крім того, експерт звернув увагу на те, що показник мінімальної зарплати досить ефемерний, і в багатьох розвинених країнах (зокрема, у Німеччині, Австрії та Італії) взагалі не застосовується. У Франції, Великобританії, Ірландії регулюється лише показник мінімальної погодинної оплати, що найбільше точно відображає реальний стан з оплатою праці. "У нас же показником мінімальної зарплати часто маніпулюють", - відзначив експерт.
Кисельов підкреслив також, що економічно не обґрунтоване підвищення мінімальних зарплат і пенсій може привести до зростання інфляції і ще більш глибокого падіння валютного курсу гривні. "Зараз інфляція в Україні вдвічі менша, ніж торік, - нагадав експерт. - Але вона може перетворитися в справжню проблему у випадку ведення незбалансованої, незваженої соціальної політики".
Завідувач відділу економічної і соціальної стратегії Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жалило відзначив, що поки ніхто не бачив обґрунтування цих ініціатив лідера Партії регіонів. Показники мінімальної зарплати і пенсій жорстко зав'язані на загальні показники макроекономічної стабільності країни, нагадав експерт. "Зрозуміло, що збільшення мінімальної зарплати приведе до збільшення фонду оплати праці по всій країні, а це - додаткові навантаження на бюджет і бізнес в умовах економічної кризи. Звідки брати кошти?", - запитує Жалило.
Експерт підкреслив також, що істотне підвищення мінімальних зарплат і пенсій приведе до стрімкого зростання споживчого попиту, як наслідок - зросте потреба в імпортних товарах, погіршиться торговельний баланс країни, і відповідно - відбудеться зниження валютного курсу гривні. "Пропозиція пана Януковича дуже схожа на популізм, тому сьогодні серйозно про це говорити не варто", - підсумував експерт.
Економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь вважає, що запропоноване Януковичем підвищення мінімальних зарплат на пенсій неможливо без вишукування додаткових джерел коштів - і в державному бюджеті, і на недержавних підприємствах, які теж будуть зобов'язані відповідно збільшити фонди оплати праці.
Експерт підкреслює, що наслідком цього буде зростання дефіциту бюджету і підвищення цін на споживчому ринку. "А оскільки додаткове фінансування дефіциту бюджету - хоч із зовнішніх, хоч із внутрішніх джерел - практично неможливо, наслідком необґрунтованого підвищення соціальних стандартів буде додаткове друкування грошей, зростання інфляції, падіння курсу національної валюти", - підсумував Жолудь.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас