НБУ з 10 вересня посилює резервні вимоги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ з 10 вересня посилює резервні вимоги

Валюта
3384
Національний банк України (НБУ) збільшує з 10 вересня вимогу щодо зарахування банками коштів обов'язкових резервів на окремий рахунок регулятора з 40% до 50%.
Відповідне рішення закріплено постановою Нацбанку від 31 серпня (№514), текст якої має агентство "Інтерфакс-Україна".
"Установити з 10 вересня 2009 року такий порядок формування обов'язкових резервів банками України: на окремому рахунку в НБУ… - у розмірі 50% від суми обов'язкових резервів, які сформовані за попередній звітний період резервування", - вказується в документі.
Одночасно Нацбанк із 10 вересня відновлює вимогу до банків формувати щодня на початок операційного дня на кореспондентському рахунку в Нацбанку резерви в розмірі мінімум 90% від суми обов'язкових резервів, які сформовані за попередній звітний період резервування.
Постанова прийнята з метою зменшення інфляційних і девальваційних ризиків.
Як повідомлялося, з 3 серпня набула чинності постанова НБУ №414, якою фінустанови зобов'язувалися зараховувати на окремі спецрахунки в центральному банку 40% суми обов'язкових резервів. Цим же рішенням скасовувалася вимога щодо формування в щоденному режимі на початок операційного дня на коррахунку банків у Нацбанку 90% від суми обов'язкових резервів.
Відповідно до чинної нормативної бази, обов'язкові резерви, які розміщуються на коррахунках банків у НБУ, можуть використовуватися кредитними установами протягом дня для проведення операцій, тоді як кошти обов'язкових резервів на окремому рахунку - ні.
Обсяг обов'язкових резервів, які були сформовані банками, у липні 2009 року становив 11,6 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас