ФРС зможе запобігти прискоренню інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС зможе запобігти прискоренню інфляції

Казна та Політика
594
Федеральна резервна система (ФРС) США має інструменти, необхідні для того, щоб запобігти прискоренню інфляції в країні, заявив президент Федерального резервного банку (ФРБ) Нью-Йорка Вільям Дадлі, повідомляє агентство Bloomberg.
За його словами, американському ЦБ немає необхідності починати скорочувати свій баланс.
ФРС, прагнучи підтримати економіку і розблокувати кредитні ринки, створила кілька програм екстреного фінансування і, у зв'язку із цим, збільшила свої активи вдвічі за останній рік - до понад $2 трлн.
Дадлі вважає, що поки рано говорити про скорочення обсягів допомоги ринкам.
"Очевидно, що оскільки умови у фінансовій сфері поліпшуються, ситуація в економіці налагоджується, необхідно розглянути, що потрібно робити із програмами купівлі активів, - заявив Дадлі в інтерв'ю CNBC Television. - Упевненість у необхідності відмови від цих заходів є трохи передчасною, оскільки темпи економічного зростання не є занадто швидкими, і рівень безробіття дуже високий".
Минулого тижня президент ФРБ Ричмонда Джеффрі Лекер і ФРБ Сент-Луїса Джеймс Буллард заявляли про те, що американському ЦБ, можливо, не знадобиться реалізувати в повному обсязі програму викупу боргових зобов'язань, забезпечених іпотекою, обсягом $1,25 трлн.
Програма купівлі активів, гарантованих Fannie Mae, Freddie Mac і Ginnie Mae, призначена для ослаблення напруженості на ринку житла США. ФРС також реалізує план викупу держборгу обсягом $300 млрд.
Одним з наслідків реалізації програм кредитування стало значне збільшення резервів банків в американському ЦБ. За словами Дадлі, ці резерви можуть бути виведені із системи перш, ніж їхнє використання почне сприяти збільшенню обсягів кредитування та прискоренню інфляції.
"Я вважаю, що у ФРС є інструменти для того, щоб управляти своїм балансом, тому нам не загрожує негативний результат у плані інфляції, - заявив він. - Банки одержують від ЦБ відсотки за надлишкові резерви у ФРС. Вони не використовують ці кошти для кредитування. Таким чином, цикл, у рамках якого надлишкові резерви ведуть до кредитного буму і перегріву економіки, відсутній".
Багато із кредитних програм ФРС розроблені з урахуванням того, щоб вони могли припинити свою дію при відновленні приватного кредитування, відзначає Дадлі.
Поки сигнали того, що дії ФРС спровокували інфляцію, відсутні. Споживчі ціни в США в липні не змінилися в порівнянні з попереднім місяцем і знизилися на 2,1% у річному вирахуванні, що є найбільш значним падінням з 1950 року.
За словами Дадлі, ФРС далека від того, щоб планувати відмову від екстраординарних програм підтримки економіки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас