Провідні інвесткомпанії України просять Стельмаха внести зміни у постанову НБУ для захисту прав власників облігацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Провідні інвесткомпанії України просять Стельмаха внести зміни у постанову НБУ для захисту прав власників облігацій

Валюта
693
Провідні інвестиційні компанії України вважають за необхідне внести зміни в постанову Національного банку України (НБУ) № 421 від 22 липня 2009 року як таку, що обмежує права інвесторів і дає привід для невиконання банками-емітентами зобов'язань за облігаціями, говориться у відкритому листі, адресованому голові НБУ Володимиру Стельмахові.
Як видно з листа, 19 провідних інвесткомпаній країни стурбовані даною ситуацією на облігаційному ринку після прийняття Нацбанком зазначеної постанови, яка забороняє збитковим банкам здійснювати достроковий викуп своїх облігацій, за винятком випадків, коли такий викуп відбувається за ціною не вище 50% номіналу і не приводить до істотного погіршення ліквідності фінустанов.
"Ми вважаємо, що це приносить непоправну шкоду функціонуванню фінансової системи та інвестиційного середовища, дискредитує український ринок облігацій, який містить широкий спектр ризиків, серед яких одним з найбільш серйозних є ризик втручання державних регуляторних органів", - заявляють у листі представники аналітичного середовища ринку облігацій України.
На їхню думку, дана постанова Нацбанку завдає шкоди і повноцінному розвитку внутрішнього ринку облігацій, оскільки більшість банків, облігації яких перебувають в інвесторів, здатні самостійно погасити їх, або достроково викупити по оферті, або здійснити їхню реструктуризацію на умовах, які були б взаємовигідними як для банку-емітента, так і для інвестора.
Замість цього, на основі даної постанови, банки можуть уникати виконання своїх зобов'язань, штучно створюючи збитки, відзначається в листі.
"Просимо вилучити частину 3 пункту 3 з постанови НБУ №421 з метою приведення її у відповідність із нормами законодавства, яке регулює обіг цінних паперів", - заявляють учасники ринку.
Ініціаторами обігу виступили провідні інвесткомпанії України: "Інвестиційний Капітал Україна", "Драгон Капітал", "Конкорд Капітал", "Ренесанс Капітал", "Аструм", "Сократ", "Галт енд Таггарт Сек’юрітіз", "KBC Securities", "Фінекс-Україна", "Фінекс-Капітал", "Тект-Трейд", ІТТ-Інвест, "Інвестиційний Стандарт", "Unives", "Універсальна", "Оптима-Капітал", "АРТ-Капітал", "Всесвіт", "Фойл Сек’юрітіз".
Як повідомлялося, постанова НБУ №421 забороняє збитковим банкам достроково погашати свої боргові цінні папери за винятком випадків, коли вони погашаються за ціною нижче 50% номіналу і таке погашення не веде до істотного погіршення ліквідності банків. Нормативний акт не проходив реєстрацію в Міністерстві юстиції, але набув чинності з 22 липня.
За даними Нацбанку, до 1 липня 2009 року в країні працювали 184 кредитно-фінансові установи. Кількість збиткових банків за підсумками квітня-червня зросла до 64 з 41 за підсумками першого кварталу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас