НБУ вирішив установлювати ставку із незабезпечених кредитів overnight не нижче облікової ставки + 5 п.п — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вирішив установлювати ставку із незабезпечених кредитів overnight не нижче облікової ставки + 5 п.п

Валюта
362
Національний банк вирішив установлювати ставку із незабезпечених кредитів overnight на рівні не нижче облікової ставки + 5 відсоткових пункти.
Про це сказано в постанові НБУ №415 від 21 липня, зареєстрованій у Міністерстві юстиції 10 серпня.
"Відсоткова ставка з кредиту overnight без забезпечення є найвищою відсотковою ставкою Національного банку і встановлюється на тендерній основі в розмірі не нижче, ніж облікова ставка плюс 5 відсоткових пункти", - сказано в документі.
Постанова також передбачає, що ставка з забезпечених кредитів overnight встановлюється на рівні не нижче облікової ставки + 3 п.п.
При встановленні облікової ставки НБУ, відповідно до постанови, береться до уваги: фактичний і прогнозований рівні інфляції, фактичний і прогнозований рівні реального ВВП, розмір дефіциту держбюджету й джерела його покриття, фактичний і прогнозований показники платіжного й торговельного балансу, темпи приросту грошової маси в обігу, динаміку відсоткових ставок на міжбанківському кредитному ринку, динаміку ставок за кредитами і депозитами банків.
Постанова також передбачає, що НБУ при визначенні облікової ставки враховує інфляційні або девальваційні очікування, а також розмір ставок рефінансування центральних банків країн, що мають тісні торгово-економічні зв'язки з Україною.
Як повідомляло агентство, з 12 серпня 2009 року НБУ знизив облікову ставку на 0,75 п.п. до 10,25%.
На 21 серпня НБУ встановив ставку overnight на рівні 17,0% річних для незабезпечених кредитів і на рівні 15,5% річних при кредитуванні під забезпечення держоблігаціями.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас