Нацбанк дозволив продовжити до 7 років рефінансування банкам-кандидатам на капіталізацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк дозволив продовжити до 7 років рефінансування банкам-кандидатам на капіталізацію

Валюта
1221
Національний банк України (НБУ) може продовжити на термін до семи років рефінансування, видане банкам "Надра", "Київ", "Фінанси та Кредит", Укрпромбанк, Родовід Банк, Укргазбанк (усі - Київ) та Імексбанк (Одеса).
Відповідну постанову №438 від 28 липня прийняло правління НБУ.
"Постанова № 438 передбачає продовження на термін до семи років терміну дії договорів за кредитами рефінансування, наданими банкам, за якими Національний банк України вніс на розгляд Міністерства фінансів пропозицію щодо участі держави в їхній капіталізації", - говориться в листі НБУ, розісланому в зазначені сім банків у п'ятницю.
Відповідно до нього, за зазначеними договорами рефінансування, будуть сплачуватися відсотки в розмірі дисконтної ставки НБУ "плюс" 0,5 процентних пункту.
"Порядок внесення змін у договори за кредитами рефінансування і укладеними договорами застави (іпотеки), який буде передбачати складання додаткових договорів, внесення додаткової застави, а якщо буде потреба заміни на ліквіднішу заставу та інше буде доведений додатково", - говориться в листі.
Згідно з даними, оприлюдненими інтернет-виданням "Українська правда", на кінець червня обсяги рефінансування Нацбанком банку "Надра" становили 7,1 млрд грн, "Київ" - 1,01 млрд грн, "Фінанси та Кредит" - 2,64 млрд грн стабілізаціного рефінансування і 2,44 млрд грн - короткострокового, Укрпромбанк - відповідно 0,54 млрд грн і 0,86 млрд грн, Родовід Банк - 2,12 млрд грн і 1 млрд грн, Укргазбанк - 1,23 млрд грн і 2,61 млрд грн та Імексбанк - 0,6 млрд грн і 0,5 млрд грн.
Уряд поки вирішив капіталізувати три банки: Укргазбанк (на 3,1 млрд грн), Родовід Банк (2,809 млрд грн) і банк "Київ" (3,565 млрд грн), внісши в їхні статутні капітали облігації внутрішньої держпозики на зазначену суму. Імексбанк і банк "Фінанси та Кредит" відмовилися від капіталізації за участю держави.
У свою чергу, уряд натякнув, що не має наміру капіталізувати Укрпромбанк, схиляючись до ідеї передачі внесків фізичних осіб у них в один з державних банків.
Доля банку "Надра" поки не визначена.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас