Бернанке перетворює ФРС на "відкритий дім" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бернанке перетворює ФРС на "відкритий дім"

Казна та Політика
459
Голова Федеральної резервної системи США Бен Бернанке швидко перетворює американський Центробанк, традиційно окутаний завісою таємності, у своєрідний відкритий дім, прагнучи заспокоїти супротивників планів щодо наділення ФРС новими повноваженнями після фінансової кризи, пише Financial Times.
Бернанке, якого, президент США Барак Обама, як вважають спостерігачі, знову призначить головою ФРС, коли в січні мине його чотирирічний термін перебування на цій посаді, створив прецедент, провівши в неділю "вечір питань і відповідей" у Канзасі. Крім того, Бернанке дав інтерв'ю телепрограмі "60 Minutes", а в лютому провів щось дуже схоже на прес-конференцію, чого не робив до нього жоден голова ФРС. На думку скептиків, Бернанке зайнявся піаром, щоб забезпечити собі повторне призначення.
Сам Бернанке говорить, що його ціль - просвіта суспільства із приводу дій ФРС у період, коли Центробанк перебуває під перехресним вогнем критики через кризу і майбутні повноваження. Перше питання в неділю задав Бернанке соціальний працівник, який хотів довідатися, що ж все-таки робить ФРС. Відповідаючи на інше питання, він сказав, що не хоче ввійти в історію як "голова, що очолював другу Велику Депресію".
"Звичайно голови ФРС подібного не роблять, тому що ми прагнемо уникнути короткострокової нестабільності ринку, а люди намагаються вгадати рішення чергового засідання Федеральної комісії з відкритих ринків, - сказав Бернанке в інтерв'ю Financial Times. - Але зараз ми переживаємо незвичайний період. І ми прагнемо відповісти на запитання, які, як ми розуміємо, виникають у людей, що цікавляться тим, як на них відіб'ється економічна криза, що вживається із цього приводу ФРС, і як, за нашим прогнозом, будуть розвиватися події".
ФРС вибрала підходящий час для руху до відкритості. На цьому тижні опитування Gallup показало, що рейтинг ФРС у суспільстві нижчий, ніж рейтинг федеральної Податкової служби. Ще важливіші, мабуть, популістські настрої в Конгресі, де деякі законодавці прагнуть позбавити ФРС можливості незалежно приймати фінансові рішення.
Бернанке, чий рейтинг популярності серед міжнародних інвесторів під час опитування, проведеного Bloomberg минулого тижня, досяг 75%, готується до важкої осені, коли Конгрес буде розглядати пропозицію про наділення ФРС повноваженнями регулятора системних ризиків.
Із січня Бернанке став частим гостем на Капітолійському пагорбі: він 11 разів виступав на слуханнях у комітетах, 25 разів зустрічався із законодавцями один на один і провів дев'ять зустрічей із групами законодавців від обох партій.
Особистий статус Бернанке як і раніше високий. "Я здивуюся, якщо Бена не призначать знову, - сказала колишня заступниця голови ФРС Еліс Рівлін. - Він дуже гарний у взаємодії з людьми з нетрадиційних кіл і відмінно обходиться без звичайного жаргону ФРС".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас