"Ъ": Тарифи для населення і промисловості піднімуться вже з вересня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Тарифи для населення і промисловості піднімуться вже з вересня

Енергетика
1499
Постанови №811 "Про затвердження цін на природний газ, який використовується для потреб населення" і №812 "Про затвердження граничного рівня цін на природний газ для підприємств ТКЕ" були прийняті Нацкомісією регулювання електроенергетики 9 липня. Як розповіло джерело, близьке до переговорів між Україною з Міжнародним валютним фондом, документи були передані представникам організації 10 липня. Постанови передбачають підвищення на 20% роздрібних цін на газ для населення з 1 вересня, а для ТКЕ – з 1 жовтня. Крім того, з 1 січня і до кінця 2010 року планується щоквартальне збільшення вартості палива для населення на 20%. А тарифи на газ для ТКЕ в 2010 році повинні бути підвищені до рівня, який дозволить "Нафтогазу" не компенсувати різницю між ціною закупівлі в "Газпрому" і продажем ТКЕ.
Зараз населення купує природний газ по 402-622 грн (близько $51,5-79,7) за тисячу кубометрів (залежно від обсягів споживання). Для порівняння: його вартість для промисловості становить $310 за тисячу кубометрів. Різниця між ціною купівлі газу ТКЕ в "Нафтогазу" (1176 грн або близько $153,7 за тисячу кубометрів) і ціною закупівлі монополією палива в Росії (середньорічна ціна – $228 за тисячу кубометрів) дотується з держбюджету.
У прес-службі НКРЕ коментувати постанови відмовилися. Голова комісії Валерій Кальченко і начальник управління цінової та тарифної політики нафтогазового комплексу НКРЕ Володимир Семенець попросили надіслати по факсу копії постанов, висловивши сумніви в їх справжності, після чого перестали відповідати на дзвінки. Прес-секретар "Нафтогазу" Валентин Землянський повідомив, що НАК не одержувала копії постанов. Але джерело, близьке до компанії, підтвердило їхню справжність, пояснивши, що документи можуть бути опубліковані до 1 вересня, коли вони повинні набути чинності.
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко дотепер заявляла, що вартість палива для населення не буде рости: "Я категорично проти підвищення ціни на газ для людей. Я пообіцяла, що цього року вона не зміниться, і я стримаю свою обіцянку". Однак місія Міжнародного валютного фонду відмовилася видавати черговий транш без збільшення цін на газ. За підвищення вартості палива виступав і президент Віктор Ющенко. 15 липня він направив лист Юлії Тимошенко, у якому заявив, що дефіцит фінансових ресурсів "Нафтогазу" перевищує 27,3 млрд грн. Президент рекомендував в IV кварталі підвищити ціни на газ для населення і ТКЕ на 20%, що дозволило б "Нафтогазу" уже до кінця року одержати додатково 700 млн грн.
Член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Тулуб вважає, що до 1 вересня постанови можуть бути скасовані, або замість них будуть прийняті нові. "Уряду потрібно було щось показати МВФ, щоб вирішити питання по кредиту. Тепер НКРЕ може їх скасувати або прийняти нові документи, у яких будуть прописані інші умови збільшення вартості газу", - говорить пан Тулуб. Але фінансовий директор "Укрнафти" Володимир Пустоваров впевнений, що НКРЕ в будь-якому разі буде змушена підвищити вартість газу для населення.
"Зараз при продажі кожної тисячі кубометрів газу населенню добувачі зазнають збитків до 400 грн за тисячу кубометрів, далі так тривати не може", - вважає він. А Максим Шеїн з інвесткомпанії "Брокеркредитсервіс" нагадує, що у світовій практиці вартість газу для населення, як правило, вища, ніж для промисловості: "Приміром, у ЄС – на 40-50%. Діє закон ринку – хто більше купує, той менше платить. Принцип, який використовується зараз в Україні і Росії, - для населення дешевше – залишився із часів СРСР".
Олег Гавриш
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас