"Ъ": Визначені об'єкти для добудовування за держкошти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Визначені об'єкти для добудовування за держкошти

Казна та Політика
1547
Комісія Міністерства регіонального будівництва та розвитку провела останній конкурс із елементами аукціону з визначення компаній, яким буде надано державне фінансування для завершення будівництва житла зі ступенем готовності більше 70%. Усього з 7 по 17 липня було проведено 6 таких конкурсів. У результаті відібрано 75 компаній, які будуть добудовувати 82 об'єкта зі строком здачі не пізніше 25 грудня.
Аукціони проводилися на підставі прийнятого в листопаді минулого року закону, який уряд запропонував для боротьби із кризою в будівельній галузі. Згідно із цим документом, у випадку сплати інвестором 25% вартості житла держава зобов'язується дати пільговий кредит на решту суми під 16% річних терміном на 30 років.
Усього для завершення будівництва 82 обраних об'єктів планується витратити 1,1 млрд грн державних коштів, які повинні надійти від продажу облігацій Державної іпотечної установи. Зараз розміщені облігації на суму порядку 502,5 млн грн. Раніше на будівництво планувалося направити близько 2,5 млрд грн – інші кошти повинні були видати як кредити Укрексімбанк і Ощадбанк. Однак направити кошти держбанків на кредитування фізосіб не вдалося. Під час аукціонів комісія Мінбуду оцінювала пропозиції 172 компаній.
За словами джерела в Мінбуді, під час аукціонів найнижчу ціну за квадратний метр житла девелопери запропонували в Чернігівській, Вінницькій і Хмельницькій областях – 2,95 тис. грн, а найвищу – у Харківській, Дніпропетровській і Одеській областях – 5,94 тис. грн. Низький поріг вартості квадратного метра змусив багатьох учасників конкурсів зійти з дистанції.
"Ми теж подавали свої заявки на конкурс, але в останній момент передумали. Комісія міністерства поставила дуже низький поріг вартості квадратного метра, і за цими цінами ми б просто працювали собі в збиток", - відзначає директор з економічних питань компанії "МТБ Група" Ігор Цимбала. За словами керівника відділу продажів компанії "Олген" (Чернігівська область) Олександра Шестакова, конкурс насамперед був розрахований на компанії, у яких є партнерські договори щодо матеріалів та інших ресурсів, що дозволяє домагатися досить низької собівартості житла.
Фінансування проектів буде здійснюватися через банки, акредитовані в Державній іпотечній установі. Отримати кошти компанії зможуть не раніше, ніж через 1-1,5 місяця після опублікування результатів конкурсів – стільки часу буде потрібно для виконання необхідних формальних процедур, повідомили Ъ у прес-службі міністерства.
Учасники ринку впевнені, що відібрані на конкурсі 82 багатоповерхові будинки будуть добудовані. "Однак далі добудовування будинків з високим ступенем готовності буде надовго припинено, оскільки у зв'язку із кризою уряд не зможе знайти і направити необхідні кошти", - вважає пан Цимбала. "Добудовування такої невеликої кількості об'єктів істотних змін у галузі не зробить. Однак невеликі регіональні компанії, що брати участь у проектах, отримають непоганий прибуток", - відзначив директор компанії "Елко-Буд" (Дніпропетровська область) Віталій Гачев.
Марія Цатурян
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас