Українські банки скорочують зовнішні борги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські банки скорочують зовнішні борги

Казна та Політика
2417
Найбільш активно вітчизняні банки погашали короткочасні зобов'язання (термін яких менше року) - вони зменшилися на 2,7 мільярда доларів. У той же час довгочасні зовнішній борг банків виріс на 0,9 мільярда доларів.
"Те, що в І кварталі погашалися переважно короткочасні кредити, пояснюється тим, що ще в першій половині 2008 року українські банки активно залучали короткі ресурси за кордоном і на початку цього року настав термін їх погашення", - пояснює аналітик інвесткомпанії "Драгон Капітал" Віталій Ваврищук.
70% повернули непривселюдно
Сума погашених в І кварталі публічних боргів (єврооблігації та синдиковані кредити) склала близько 800 мільйонів доларів. "Найбільш великі публічні виплати в І кварталі провів Укрексімбанк (345 мільйонів). "Аваль" дочасно повернув частину "синдикату" на 250 мільйонів, Приватбанк погасив 200-мільйонний кредит", - розповідає аналітик інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк.
Більша частина суми, що залишилася (1,9 мільярда), на думку аналітиків, припала на так звані "прямі кредити" між банками, які входять до однієї фінансової групи, і була рефінансована.
"Близько 70-80% усіх зобов'язань вітчизняних банків - це кредити, надані іноземними фінустановами своїм українським дочірнім структурам. Тому значна їх частина була рефінансована або пролонгована", - говорить аналітик інвесткомпанії "Конкорд Капітал" Андрій Пархоменко.
Цією ж обставиною пояснюють експерти і приріст довгочасних зовнішніх зобов'язань в українських банків. "Залучали нові кредити і рефінансували свої колишні зобов'язання в I кварталі переважно тільки банки з іноземним капіталом. А вони намагалися залучати тільки довгі ресурси", - говорить Віталій Ваврищук.
Найбільш щедрим серед іноземних банків в І кварталі виявився російський Зовнішекономбанк, який передав Промінвестбанку тільки у формі субординованого боргу більше 500 мільйонів доларів.
Повернуть, але не всі
За розрахунками експертів, протягом останніх трьох кварталів 2009 року українські банки повинні були б повернути іноземним кредиторам ще 10-13 мільярдів доларів. Однак, як і в І кварталі, більша частина цих коштів буде рефінансована або пролонгована.
"Зовнішній борг банків, який необхідно було б погасити протягом усього 2009 року, складав близько 16 мільярдів доларів. Однак на публічні борги і зобов'язання перед не родинними структурами припадає не більше 20-25% від цієї суми. Тому ми вважаємо, що до кінця року обов'язковою до погашення виявиться сума не більше 2-2, 5 мільярдів доларів", - говорить Євген Гребенюк.
При цьому аналітики відзначають, що на ринку вже сформувалася певна тенденція, коли державні банки і фінустанови з іноземним капіталом погашають вчасно свої публічні борги, у той час як банки з українським капіталом намагаються домовитися із кредиторами про реструктуризацію.
Борис Давиденко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас