Інфляція сповільнилась через падіння споживчого попиту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція сповільнилась через падіння споживчого попиту

Казна та Політика
482
У травні знизилися темпи зростання інфляції. Цьому сприяло зниження споживчого попиту, ревальвація гривні і сезонне зниження цін на деякі продукти харчування.
За даними Держкомстату, річний індекс інфляції в травні знизився до 14,7% проти 15,6%, зафіксованих місяцем раніше. Якщо у квітні місяці продукти харчування подорожчали на 1,2% (за рахунок підвищення вартості цукру, овочів і м'яса птиці), то в травні тільки на 0,3%. Традиційно на початку літнього сезону знизилися ціни на яйця, молоко, молочні продукти (на 3,7%) і тваринні жири (до 2%). Через падіння попиту знизилися також ціни на м'ясо та м'ясопродукти.
Експерти вважають основною причиною уповільнення цін рецесію в економіці і, як наслідок, зниження споживчого попиту, тому що українці змушені заощаджувати.
Знизився також попит на зовнішніх ринках, що привело до зниження цін у промисловості. Щоб збільшити обсяги продажів, підприємства змушені знижувати відпускні ціни. У результаті в хімічній промисловості ціни знизилися на 3,4%, у металургійній – на 0,8%, у машинобудуванні – на 0,4%.
Зниженню темпів інфляції також сприяло зміцнення курсу гривні. Станом на 1 червня національна валюта зміцнилася на 1,1% з 7,7 до 7,61 гривень. Це дало можливість імпортерам знизити вартість побутової техніки на 0,6% і риби – на 0,4%.
Що стосується подальших прогнозів, аналітики вважають, що зростанню інфляції в червні будуть сприяти декілька факторів. По-перше – це подорожчання тютюнових виробів і алкоголю через підвищення акцизів. У травні цей фактор суттєво не позначився на зростанні цін, тому що роздрібні точки ще не продали залишки за старими цінами. Другим фактором, який позначиться на рівні інфляції, стане зростання тарифів на житлово-комунальні послуги в Києві.
Крім того, з 1 червня подорожчали залізничні квитки. Разом з тим, зниженню інфляції будуть сприяти подальше падіння споживчого попиту і зниження цін на продукти харчування. До того ж не виключено, що для зниження цін уряд може скористатися адміністративними важелями – Мінекономіки за підтримки Кабміну домагається поновлення державного регулювання цін на основні продукти харчування. Тому за підсумками місяця можливе негативне зростання цін за рахунок їх стримування.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас