Черномирдін: РФ заплуталася, з ким в Україні говорити про газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Черномирдін: РФ заплуталася, з ким в Україні говорити про газ

Енергетика
470
За його словами, для стабільного забезпечення газом самої України і подальшого успішного транзиту європейським споживачам у сховища Україні необхідно закачати 19 мільярдів кубометрів газу.
"Україні необхідно закачати 19 мільярдів кубометрів газу в підземні сховища, насамперед для стабільного забезпечення самої України, але грошей немає. Тому уряд України шукаючи ці кошти, звернувся до нас. Одна справа кредит дати, інша - передоплату. Це все дуже складно", - сказав Черномирдін.
За його словами, також зараз немає чіткої позиції щодо цього питання між прем'єр-міністром Юлією Тимошенко і президентом Віктором Ющенко.
"Тимошенко просить передоплату за 5 років за транзит, а в цей час президент говорить зовсім інше, що це Україні не вигідно. Кому давати? Як давати? Ризики величезні", - уважає Черномирдін.
На його думку, до переговорів щодо цього питання також повинні підключитися споживачі газу в Європі.
Також посол розвіяв чутки щодо можливого повторення газової війни.
"Що стосується стабільності - у нас є що поставляти, платіть", - сказав він.
Нагадаємо, що Росія вивчає можливість надання авансу Україні за транзит природного газу по її території протягом 5 років.
Тепер Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" разом з російським "Газпромом" розробляють механізм, згідно з яким НАК буде накачувати газ у підземні сховища в 2009 році за рахунок частини коштів, які будуть отримані від транзиту російського газу в майбутні періодах.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас