Кабмін ввів обов'язкове маркування продуктів з ГМО з липня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін ввів обов'язкове маркування продуктів з ГМО з липня

534
Кабінет Міністрів увів обов'язкове маркування продуктів з наявністю генетично модифікованих організмів з 1 липня. Про це говориться в постанові Кабміну № 468 від 13 травня.
Зокрема, цією постановою Кабмін затвердив порядок етикетування харчових продуктів, що містять ГМО або виготовлених з їх використанням, і ввів його в дію з липня.
Маркуванню підлягають харчові продукти з вмістом ГМО більше 0,1%.
Етикетування харчових продуктів, що містять ГМО, здійснює виробник (постачальник) шляхом нанесення відповідної позначки.
У переліку складових харчового продукту після кожної складової з вмістом ГМО в дужках відзначається "генетично модифікований" або "містить генетично модифікований організм або виготовлений з його використанням" із вказівкою найменування організму.
Маркування продуктів із ГМО, що реалізуються без упаковки, здійснює продавець вказівкою позначки на ярликах з назвою продукту.
На харчові продукти без ГМО або із ГМО нижче 0,1% може бути нанесена позначка "без генетично модифікованих організмів". Ця інформація підлягає перевірці в порядку, установленому Державним комітетом з технічного регулювання та споживчої політики.
Харчові продукти із ГМО без позначки підлягають вилученню з обігу.
Як повідомляло агентство, Міністерство економіки пропонувало встановити маркування продовольчих товарів з вмістом ГМО понад 0,9%.
Держспоживстандарт вирішив створити мережу лабораторій з дослідження продуктів харчування на наявність ГМО.
Перший віце-прем'єр-міністр Олександр Турчинов доручив Міністерству юстиції разом з Держспоживстандартом до 14 травня підготувати законопроект про впровадження маркування продукції з вмістом ГМО.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас