Німеччина рятує банки за допомогою "бухгалтерського фокусу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччина рятує банки за допомогою "бухгалтерського фокусу"

1550
Уряд Німеччини представив план допомоги банкам щодо порятунку їх від проблемних активів, переводячи їх в "погані банки". Держава створює кілька структур, куди збере неліквідні або активи, що знецінилися в результаті кризи, що обтяжують баланси німецьких банків і страховиків.
Це дасть найбільшій економіці Європи надію на відновлення пересохлих кредитних потоків. Подібну схему застосували в США і Британії.
За оцінками банківських регуляторів, німецькі банки на даний момент мають проблемних активів більш ніж на 800 млрд євро. При цьому план "поганих банків" передбачає покриття активів лише на 180 млрд євро, без урахування позик підприємствам.
За задумом держави, звільнившись від проблемних активів, банки відновлять кредитування бізнесу і населення. Але ця допомога не буде безкоштовною: уряд Німеччини бере на себе гарантії по “поганих активах”, а приватні банки будуть платити відсотки, як за кредитами.
Але аналітики відзначають, що план не допоможе відновити капітали банків і не змусить позикодавців змиритися зі своїми збитками. Замість цього банки лише розпорошать свої проблемні активи.
"Це ще один приклад небажання Німеччини вжити рішучих заходів у боротьбі із кризою, - заявив Пол Мортімер-Лі, головний економіст банку BNP Paribas. - У майбутньому німецькі банки однаково зіткнуться з непередбаченими збитками, що негативно вплине на можливість кредитування. Це бухгалтерський трюк, а не реальне вирішення проблеми".
Нагадаємо, раніше міністр фінансів ФРН Пеєр Штайнбрюк заявив про те, що світова економіка може зіткнутися з інфляцією і "кризою після кризи". На його думку, кредитно-грошова політика, що проводиться зараз центробанками провідних держав, не може не викликати стурбованість. "Я побоююся того, що відповідні заходи, які ми бачимо зараз у всьому, з рефінансування величезної кількості боргів, можуть лише привести нас до наступної кризи, - сказав він.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас