Пограбування будуть знімати на відео — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пограбування будуть знімати на відео

324
Минулого тижня МВС озвучило статистику пограбування банків. За підрахунками відомства, на відділення фінустанов, інкасаторські машини, банкомати та обмінники в січні-березні нападали 62 рази. Це значно більше, ніж в 2008 р., коли середньоквартальний показник становив лише 26 пограбувань, за весь минулий рік у банках було зафіксовано 103 інциденти, за 2007 р. - 90. Найгучнішим цього року став напад 2 квітня на інкасаторську службу Ощадбанку, під час якого було вбито три інкасатори і викрадено 300 тис. грн. Саме на Ощадбанк, а також ПриватБанк найчастіше нападали злочинці в 2009 р. З інших потерпілих можна виділити Правекс-Банк, Сведбанк і Укрінбанк.
НБУ, який звичайно реагував на смутну статистику лише рекомендаціями підвищити витрати на безпеку, навесні вирішив серйозно узятися за підопічних. Як стало відомо, разом з Держслужбою охорони він уже створив робочу групу, яка почала розробку нових вимог щодо безпеки до фінустанов. "Групою розглядаються пропозиції щодо підвищення вимог до екіпірування інкасаторів і касирів, а також до автомобілів, що перевозять цінності, і касових вузлів", - повідомила прес-секретар начальника департаменту ДСО МВС Наталя Вишневська. Крім того, за словами експертів, правоохоронці сьогодні лобіюють обов'язкове встановлення відеокамер у відділеннях c великими готівковими оборотами.
"Це великі і середні універсальні відділення, що надають повний спектр послуг фізичним і юридичним особам. У них звичайно встановлюються сейфи, що дозволяють зберігати великі суми коштів (порядку 100-200 тис. грн. - ред.)", - пояснив директор центру розвитку регіональної мережі банку "Фінанси та Кредит" Олег Прохода. За оцінками фахівців, до таких відділень можна віднести порядку 60-65% підрозділів українських банків. Нагадаємо, що найбільш розгалужені мережі сьогодні мають три фінустанови. На першому місці за цим показником Ощадбанк із 6 тис. філій і відділень, на другому - ПриватБанк (близько 3 тис. підрозділів), на третьому - Райффайзен Банк Аваль (більше 1,1 тис. точок).
Експерти підрахували, що обладнання кожного відділення відеотехнікою (системний блок, монітор, кілька відеокамер) обійдеться як мінімум в $2-2,5 тис., а оснащення мережі великого банку з 500 підрозділами - в $1-1,2 млн. Фінансисти впевнені, що такі витрати зможуть собі дозволити лише лічені банки й удадуться вони до них тільки при повторних нападах. Більшість же фінустанов під час кризи постараються утриматися від додаткових витрат на безпеку.
"У нинішніх умовах регулятору не можна вводити обов'язкову вимогу щодо встановлення камер у всіх великих відділеннях. Це виллється в збільшення збитків банків, які на 1 квітня і так перевищили 2 млрд грн. Вважаю, зараз можна вдатися до півзаходів: зобов'язати встановити відеотехніку лише ті фінустанови, у яких під час перевірок будуть виявлені серйозні прорахунки в організації системи безпеки", - підкреслив президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.
Опитані фінансисти не сумніваються, що нові вимоги до посилення безпеки банківських підрозділів будуть уводитися з відстрочкою - на три-шість місяців. Згідно з нинішніми прогнозами, вони вийдуть у світ не раніше осені 2009 р. Так що в злочинців буде досить часу, щоб поживитися за рахунок фінансистів.
Антон Одарюк
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас