У США збільшується обіг неофіційних грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У США збільшується обіг неофіційних грошей

1065
На тлі кризи в США збільшилося число співтовариств, що друкують свої власні гроші. Про сучасне використання ідеї часів Великої депресії пише газета USA Today.
Такі співтовариства, організовані за територіальним принципом, складаються з комерційних організацій і підприємців з одного боку і фізичних осіб-споживачів - з іншого. Як правило, квазігроші друкує місцевий банк. Далі громадяни купують купюри зі знижкою - наприклад, за 95 загальноприйнятих центів купується місцева банкнота номіналом 1 у.о. При цьому витрачаються такі гроші в організаціях, що підписали договір, - за номіналом.
Відзначається, що в умовах зниження доходів населення такі валютні співтовариства утворені в Детройті (Detroit Cheers, "детройтське спасибі"), Нью-Йорку (Ithaca Hours, "години Ітаки"), Північній Кароліні і Массачусетсі. Усього таких валют близько дюжини, - очікується збільшення їх числа. За словами жителя одного з міст штату Індіана Джекі Сміта, який має намір створити нову валюту, "свої гроші" дозволяють захиститися від "ударів ринку".
Локальні валюти, згідно з думкою соціолога Університету Південного Мена Едда Коллома, заохочують людей купувати товари та послуги в себе в районі, що допомагає виживати місцевому малому бізнесу.
У рамках найбільшої подібної системи в США - Berkshares - з 2006 року в районі Беркширс випущено 2,3 млн "беркшерсів". Місцеві жителі можуть витратити їх в 370 комерційних організаціях регіону.
Законом оборот таких цінних паперів не забороняється. Згідно із законодавством, вони не можуть бути схожі на федеральні білети державної скарбниці і не можуть просуватися як законний платіжний засіб Сполучених Штатів. Подібні екстрені гроші, відомі як scrips, широко застосовувалися в роки Великої депресії (почалася в 1929 році, тривала більше 10 років).
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас