Банкам погрожують штрафами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкам погрожують штрафами

1455
Нацбанк на минулому тижні оприлюднив результати виконання підопічними економічних нормативів у лютому. Згідно з телеграмою центробанку (№14-011/1523-4816) щоденні вимоги щодо резервування протягом місяця порушували 97 з 185 працюючих в Україні фінустанов, щомісячні резерви - 28. Причому щоденні нормативи були порушено 948 разів.
"Мова йде про обов'язкове резервування. Йому підлягають усі залучені кошти банків, а також ті, що отримані від міжнародних фінансових організацій і як субординований борг", - пояснила заступник голови правління банку "Контракт" Алла Комісаренко.
Чиновники однозначно дали зрозуміти, що не мають наміру робити підопічним послаблень через кризу: територіальним управлінням центробанку запропоновано підсилити контроль над виконанням нормативів. "Якщо буде потреба, вони повинні застосовувати до порушників відповідні заходи впливу", - говорилося в документі. Згідно з чинним законодавством, при порушенні щоденного резервування більше 10 разів на місяць банк можуть оштрафувати на дві дисконтні ставки НБУ (28%) від недорезервованої суми. Стрімке зростання порушень нормативів пояснюють переважно одним фактором - гострим дефіцитом ліквідності у фінансовому секторі. "В умовах нестачі ресурсів (у лютому ставки по кредитах overnight досягали 70% річних) багато банків, що зазнають нестачу коштів, не могли їх залучити ні на міжбанку через мізерні ліміти (або їх закриття), ні в клієнтів, які побоювалися тримати кошти на рахунках", - розповів заступник голови правління БМ Банку Тарас Кияк. "До того ж НБУ максимально обмежував грошову масу в країні. І залишків коштів на коррахунках комерційних фінустанов щодня було на 3-7 млрд грн. менше, ніж необхідно для нормальної роботи банківського сектору", - доповнив його радник голови правління Укргазбанку Олександр Охрименко.
Також фінансисти запевняють, що порушували резервні нормативи для підтримки платіжної дисципліни: коли банк стояв перед вибором - провести клієнтський платіж чи сформувати резерви. "Банкіри зважували ризики: порівнювали розміри санкцій НБУ за невиконання його нормативів і вимоги щодо відшкодування збитків за судовими позовами клієнтів і вирішували проводити платежі", - відзначила п. Комісаренко.
Експерти впевнені, що в нинішньому році Нацбанк не стане церемонитися з підопічними, і якщо ті продовжать порушувати резервні нормативи, почне їх штрафувати вже цією весною. Серйозність своїх намірів регулятор підтвердив ще тиждень тому, коли оприлюднив список тих, хто проштрафився: за затримку платежів і відмови видавати клієнтам вклади санкції були застосованідо 21 з 65 перевірених фінустанов. "Також регулятор може зажадати від підопічних перераховувати суми обов'язкового резервування на спеціальні рахунки в Нацбанку", - розповіла про можливі заходи НБУ Алла Комісаренко.
Втім, багато опитаних фінансистів все-таки розраховують на поліпшення ліквідності банківської системи і підвищення резервів фінустанов. "Більшість вкладників, які хотіли забрати свої депозити з банків, уже це зробили. Хоча залишається й інша проблема: істотне вилучення гривні відбувається через купівлі валюти, після чого зменшуються і безготівкові обіги", - сказав "ДС" п. Охрименко.
"Ми вже спостерігаємо збільшення грошової маси в системі: ставки по кредитах overnight знизилися до 5%, і більшості банків стало легше виконувати норми резервування. Вважаю, слід очікувати зменшення кількості порушень нормативів резервування", - доповнив його Тарас Кияк. За прогнозами фінансистів, кількість порушників за результатами перевірок у березні скоротиться до 25-30 банків.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас