Уряд України пропонує збільшити відрахування у Пенсійний фонд зі спрощенців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд України пропонує збільшити відрахування у Пенсійний фонд зі спрощенців

Казна та Політика
2183
Фізичні особи-суб'єкти підприємницької діяльності і задіяні в їхньому бізнесі члени сімей повинні платити в Пенсійний фонд України не менше мінімального розміру страхового внеску за кожну особу, вважає уряд.
Відповідна норма запропонована в оприлюдненому в четвер законопроекті "Про внесення змін у закон "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", який Кабінет міністрів вніс напередодні у Верховну Раду на заміну свого законопроекту від грудня 2008 року.
Згідно з ним, суму перерахувань приватними підприємцями в Пенсійний фонд пропонується обмежити і зверху - розміром страхового внеску, розрахованого від максимальної величини фактичних видатків на оплату праці.
Документ передбачає, що приватні підприємці зможуть самостійно визначати розмір свого страхового внеску в рамках зазначених меж.
"Це дасть можливість зазначеним особам на рівних принципах з іншими застрахованими особами формувати розмір пенсії не нижче прожиткового мінімуму", - говориться в пояснювальній записці до законопроекту.
Мінімальний розмір страхового внеску розраховується як мінімальна заробітна плата, помножена на розмір збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, або 33,2%. З урахуванням установленої з 1 січня 2009 року мінімальної зарплати 605 грн/місяць мінімальний розмір страхового внеску становить 200,86 грн. Після зростання мінімальної зарплати до 625 грн із 1 квітня він, відповідно, збільшиться до 207,5 грн, а з 1 грудня, коли мінімальна зарплата досягне 669 грн, – до 222,11 грн.
У той же час зараз максимальний розмір єдиного податку, за яким працюють приватні підприємці-спрощенці, становить 200 грн/місяць, з яких у Пенсійний фонд перелічується 42%, або 84 грн.
Таким чином, за розрахунками агентства "Інтерфакс-Україна", у випадку прийняття закону із квітня спрощенці повинні будуть доплачувати в Пенсійний фонд 123,5 грн на місяць, а із грудня – 138,11 грн.
Що стосується максимального розміру страхового внеску, то використовувана для його розрахунків максимальна величина фактичних видатків на оплату праці рівна 15-кратній величині прожиткового мінімуму для працездатних громадян, що становить цього року 10,035 тис. грн. Таким чином, максимальний страховий внесок складе 3,332 тис. грн.
Раніше прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, анонсуючи цей закон, відзначила, що він спрямований на вирівнювання умов платежів у Пенсійний фонд "бізнесменів" і найманих робітників. За її словами, цей законопроект входить до числа чотирьох, прийняття яких дозволить Україні відновити співробітництво з Міжнародним валютним фондом.
У той же час у новому законопроекті уряд відмовився від своєї грудневої пропозиції про обмеження розміру пенсії 12 прожитковими мінімумами (8,028 тис. грн).
Згідно з розрахунками Мінфіну, такі зміни дозволять поповнити Пенсійний фонд у нинішньому році на два з невеликим мільярда гривень.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас