УКБС: Запровадження НБУ інституту кураторства посилює недовіру до банківської системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УКБС: Запровадження НБУ інституту кураторства посилює недовіру до банківської системи

479
Запровадження інституту кураторства, передбачене постановою НБУ №38 від 30 січня 2009 р., посилює недовіру до банківської системи, вважає Асоціація "Український кредитно-банківський союз".
"Це посилює недовіру до банківської системи країни, оскільки критерії та вимоги, що ставляться з боку регулятора до кураторів, не чіткі, розмиті та не відповідають масштабу поставлених завдань", - сказано в повідомленні прес-служби Асоціації.
УКБС відзначає, що, згідно з постановою НБУ, кураторів наділено широкими повноваженнями щодо погодження всіх рішень керівництва банку. "Призначений НБУ куратор має здійснювати загальні функції нагляду за діяльність банку і відповідати високим професійним вимогам, що висувають до голови правління фінансово-кредитної установи. Лише у такому випадку його призначення в якості уповноваженого представника Нацбанку викликатиме довіру з боку позичальників, вкладників та кредиторів комерційного банку і, відповідно, не матиме негативного впливу на функціонування банківської системи", - вважає Асоціація.
На думку УКБС, такі заходи не мають нічого спільного з принципами здійснення ефективного моніторингу за діяльністю банків, зокрема щодо використання коштів рефінансування. Адже Нацбанком не визначено ступінь відповідальності кураторів за свої дії, які порушують банківську таємницю, а функції, що має виконувати куратор, є нереальними для виконання через надзвичайно великий обсяг інформації, яку необхідно аналізувати для прийняття відповідальних рішень.
На переконання Асоціації, НБУ слід чітко визначити загальні критерії класифікації банківських операцій за рівнем ризику задля уникнення їх суб"єктивного трактування уповноваженими представниками регулятора. Також, на думку експертів УКБС, Нацбанк має конкретизувати п.2.2 постанови, в якому наведені ознаки застосовування до банків "особливого режиму контролю", та скоротити окреслені у п.2.7 повноваження куратора, ввівши їх у рамки чинного законодавчого поля.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас