S&P знизило рейтинги Укрсоцбанку, Альфа-Банку, Кредобанку слідом за суверенним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P знизило рейтинги Укрсоцбанку, Альфа-Банку, Кредобанку слідом за суверенним

Фондовий ринок
2972
Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's слідом за зниженням суверенного рейтингу України знизило рейтинги контрагента Альфа-Банку (Україна), Кредобанку і Укрсоцбанку з "В/В" до "ССС+/С".
Як повідомило агентство в прес-релізі в четвер, рейтинги цих банків за національною шкалою знижені з "uabвв" до "uab".
Одночасно рейтинги були виведені зі списку на перегляд для можливого зниження, куди вони були поміщені 13 лютого цього року.
S&P також підтвердило довгостроковий і короткостроковий кредитні рейтинги контрагента Юнекс-Банку на рівні "CCC+" і "C", знизивши рейтинг банку за національною шкалою з "uab+" до "uab".
Прогноз зміни рейтингів усіх чотирьох банків — "негативний".
"Зроблені рейтингові дії обумовлені зниженням суверенних рейтингів України, яке відбиває зростаючі ризики невиконання умов угоди між Україною і МВФ про надання стабілізаційного кредиту внаслідок відсутності широкої політичної платформи для необхідних коректувань бюджету та реформування банківської системи до президентських виборів у січні 2010 року", - відзначається в повідомленні агентства.
S&P нагадує, що погіршення зовнішньоекономічного середовища привело до різкого погіршення умов торгівлі в Україні, що виразилося в зниженні експортних цін, і прогнозує значне зниження ВВП в 2009 році — у міру ослаблення національної валюти на хвилі відтоку капіталу і зниження надходжень від експорту.
"Рейтингові дії по банках також відбивають нашу заклопотаність впливом економічної ситуації, що погіршується, і умов ведення бізнесу в країні на основні показники кредитоспроможності українських банків. Ми вважаємо, що ці фактори справляють явно виражений негативний вплив, приводячи до зниження якості активів банків, погіршення ліквідності і падіння показників рентабельності та капіталізації", - відзначила кредитний аналітик S&P Аннет Есс.
Згідно з повідомленням, прогноз "негативний" по рейтингах чотирьох українських банків відбиває прогноз зміни суверенних рейтингів, а також зрослий тиск на якість активів, фінансові показники і ліквідність банків. "Рейтинги можуть бути знижені після подальшого зниження суверенного рейтингу по зобов'язаннях в іноземній валюті, а також у випадку появи додаткових ознак стресової ситуації в банківській системі, що веде до істотного погіршення якості активів, капіталізації або ліквідності банків", - пояснила А.Есс.
Агентство відзначило, що підтримка з боку материнських структур може пом'якшити тиск на характеристики власної кредитоспроможності банків, однак здатність банків вчасно та у повному обсязі виконувати свої зобов'язання може обмежуватися діями уряду - заморожуванням вкладів і боргових зобов'язань.
"Ми вважаємо, що в умовах, що склалися, рейтинги цих банків не піднімуться вище рівня суверенного рейтингу України по зобов'язаннях в іноземній валюті, і, таким чином, подальше зниження рейтингів України може негативно позначитися на рейтингах банків", - говориться в повідомленні S&P.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас