У Польщі різко виросла кількість охочих продати валюту, що різко подорожчала — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Польщі різко виросла кількість охочих продати валюту, що різко подорожчала

Казна та Політика
9674
У Польщі різко зросла кількість поляків, що продають валюту, яка з 16 лютого значно подорожчала відносно злотого. Як повідомляє Dziennik, у багатьох польських містах перед обмінними пунктами - черги охочих продати валюту за нинішнім високим курсом, які сподіваються заробити завдяки прогнозованому зміцненню злотого найближчим часом. "У багатьох містах можна бачити сцени, яких не було кілька років", - відзначає видання.
Газета зауважує, що долар 17 лютого коштував майже 3,8 злотого, а євро - більше 4,8 у порівнянні з 2,5 і 3,4, відповідно, у жовтні минулого року. "Хотіла продати трохи євро в одному зі столичних обмінників... до мого подиву, перед входом стояла черга. Ніколи такого не бачила. Ми сміялися, що ця черга нагадує чергу за м'ясом в 80-і роки", - розповіла виданню жителька Варшави. Ажіотаж підтверджують також працівники обмінних пунктів. Газета зауважує, що головним мотивом продажу валюти поляки відверто називали своє бажання заробити на високому курсі валюти. Думки експертів щодо можливості заробітку кардинально розходяться в цій ситуації.
"Це помилка. Не розумію, навіщо купувати злотий, який з дня на день втрачає свою вартість", - сказав газеті економіст SGH Марек Роцький. Разом з тим, головний радник колишнього прем'єра Єжи Бузка Вальдемар Кучинський вважає, що масовий продаж валюти приведе до зміцнення злотого. Dziennik відзначив, що поляки з вересня минулого року до початку поточного забрали з банків 1,3 млрд. євро. За даними Нацбанку Польщі, станом на грудень 2008 року польські банки мали більше 60 млрд. євро коштів приватних клієнтів.
Довідка Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив 17 лютого, що уряд планує вжити заходів для підтримки курсу національної валюти, якщо євро подолає планку 5 злотих.
Польський Нацбанк раніше заявляв, що не планує виходити з інтервенціями для підтримки курсу злотого.
Валюта в Польщі дешевшала до липня-серпня минулого року, і з осені почала зміцнюватися. Її курс то різко ріс, то падав наприкінці року і на початку поточного, але тенденція зберігалася на зростання курсу валют.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас