Фінансове цунамі зачепило Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансове цунамі зачепило Україну

702
Світовими фондовими ринками пронеслося цунамі, яке зачепило й Україну. Індекс ПФТС за день втратив 5,51% і склав 240,88 пунктів. На досить великому обсязі торгів акціями, 6 млн. грн., розпродаж стосувався всіх секторів - Аваль і Укрсоцбанк втратили 9% і 3,9% ціни, Західенерго та Центренерго - 10,3% і 10,8%, Укрнафта - 9,1%. Інформаційним приводом для паніки серед інвесторів став звіт рейтингового агентства Moody's, в якому аналітики компанії негативно оцінюють перспективи економік Східної Європи, і у зв'язку з цим прогнозують можливі проблеми в західних банків, що найбільше активно кредитували регіон.
Особливо важливим для України є теза про те, що "підтримка банків у країнах з високими системними ризиками може бути скорочена". Moody's припускає можливість введення обмежень урядами Західної Європи, які не дозволять банкам, що одержують державну допомогу, направляти капітал своїм дочірнім компаніям в інших країнах. Це боляче вдарить по східно-європейських країнах, адже приплив коштів з боку західних материнських банків є одним з небагатьох каналів фінансування, не закритих в умовах поточної фінансової кризи.
Зовнішній борг українських банків до погашення в 2009 р. становить 15 млрд. дол., і наш позитивний сценарій припускає його 100% рефінансування для банків з іноземним капіталом, що скоротить потребу в погашенні зовнішнього боргу банківського сектору до 3 млрд. дол. У випадку відсутності або значного скорочення підтримки ззовні, повернення боргів банків буде утруднено. По-перше, банківська криза в Україні вдарила по пасивах банків і позбавила їх поточних коштів, а по-друге, ще одна "діра" у платіжному балансі підвищить попит на долар, і ще більш розбалансує валютний ринок і фінансову систему в цілому.
Поки на валютному ринку йде повільне сповзання гривні - долар виріс ще на 10 коп. і коштував до кінця торгів 8,20 грн.
Нацбанк знову вийшов з продажем 100 млн. дол. за курсом 7,79 грн./дол. Регулятор розривається між бажанням утримати курс нижче 8,0 грн./дол. і нестачею резервів для задоволення попиту за таким курсом. Наслідком цього конфлікту бажань і можливостей стала практика двох курсів: по угодах з НБУ і між банками, що не мають доступ до його ресурсів. У міру зростання ринкового курсу, чого ми очікуємо в найближчі тижні, Нацбанку буде все складніше втримувати офіційний курс через зростання спекулятивної маржі, що, на нашу думку, змусить регулятора відпустити курс із 7,7 грн./дол.
Мар'ян Федоришин
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас