Банкіри теж плачуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри теж плачуть

3844
Торік без роботи залишилася практично третина фінансових фахівців. Найбільше постраждали співробітники інвестиційних компаній, менша хвиля звільнень накрила банки. Однак якщо в першому випадку звільняли пересічних співробітників і менеджерів середньої ланки, то в другому постраждали перші особи. Які ніші будуть заповнювати безробітні фінансисти?
Анекдоти про іпотеку і безробітних банкірів за останній рік стали справжньою класикою і практично оформилися в самодостатній літературний жанр. Чого тільки вартий найбільш популярний жарт про двірників, які раніше працювали в одній фінансовій установі. Найчастіше першоджерелами подібних шедеврів стають самі ж фінансисти або власники бізнесів, які відчули на собі найбільший удар.
"Чим відрізняється розлучення олігарха від кризи? Криза гірша, тому що грошей наполовину менше, а дружина як була тут, так і залишилася", - один з численних жартів на фінансових форумах. Було б смішно, якби не було так сумно. Криза не дружина, і вже з'їла чимало грошей. Причому не тільки реальних, але й тих, які могли б бути потенційно зароблені. Багатьом співробітникам банківських установ та інвестиційних компаній вже довелося шукати нове місце роботи. А тим, кому вдалося втриматися, суттєво знизили зарплату.
У пошуках дна
Головне питання для інвестиційних банкірів - коли ж настане горезвісне дно кризи. Від цього залежить дуже багато чого, адже, за словами аналітиків, фондовий ринок почне активізуватися за кілька місяців перед найнижчою точкою. Тоді і відкриються бажані вакансії. На думку учасників ринку, перша хвиля набору в інвесткомпаніях очікується вже в серпні-вересні. Причому набір буде пропорційний звільненням. Більше будуть набирати ті, хто більше звільняв.
Поки ж криза впала на дно і почала копати, жартують аналітики. У січні 2009 року стало відомо, що за минулий рік роботу втратили в цілому 210 тисяч банківських службовців. Аналітики побоюються, що перші місяці нинішнього року додадуть ще кілька десятків тисяч безробітних. Приміром, банки Morgan Stanley, RBS і UBS готуються найближчим часом звільнити ще 6500 людей. Цікаво, що RBS і Morgan Stanley звільняють в основному співробітників з бек-офісів, які виконують обробку документів. В UBS звільнення торкнуться інвестиційного підрозділу.
В українських інвестиційних компаніях публічності західних колег можуть тільки позаздрити. Про звільнення тут воліють не говорити. "Ми вивчили ринок, зрозуміли, куди він буде рухатися в майбутньому, і оперативно внесли зміни у свою бізнес-модель. Ми не намагалися приховати факт скорочень, на відміну від деяких наших колег по ринку", - акуратно відповідає HR-Менеджер "Ренесанс Капітал Україна" Юлія Бочарова.
Скороченню підлягали не люди, а позиції, уточнила вона. При цьому, безумовно, змінилася як чисельність штату, так і його розподіл по напрямках. Вважається, що ринок фінансових фахівців пройшов три основні етапи звільнень: спочатку пішли ті, хто прийшов останнім, потім ті, хто не змирився зі зниженням зарплати. На останньому етапі звільняли найдорожчих співробітників і фахівців з найменш рентабельних напрямків.
У компанії Concorde Capital з урахуванням регіональної мережі штат скоротився на 50%. "Як ми і припускали, перша половина року не обіцяє позитивних змін в економічному стані країни. Торік при формуванні бюджету на 2009 рік ми закладали ці ризики. Тобто сконцентрували зусилля і кадри на послугах, що приносять прибуток, таких як брокеридж, інвестиційний банкінг, private equity, і скоротили не бізнес-генеруючі позиції.
До таких належать допоміжний і джуніорський склад, декілька бек-офісних функцій, окремі позиції з основного складу, які можуть принести прибуток тільки в довгостроковій перспективі", - повідомили в компанії. В Dragon Capital заявили, що із серпня їх штат скоротився на 15%. У цілому по ринку кількість співробітників інвестиційних компанії зменшилася більш ніж у два рази.
"Продавці послуг ІСІ, невиправданий адміністративний персонал, нарешті, люди, задіяні в напрямках з негативною рентабельністю, повинні були бути звільненими, на жаль", - говорить управляючий партнер Comilfo Executive Search Ілля Фомін. У зв'язку зі скороченням числа працюючих багато інвестиційних компаній сьогодні не мають потреби й у менеджерах з персоналу. За словами пані Фоміна, на ринку більше фахівців дуже відносних: позначилася і молодість українського ринку, і його неабияка відірваність від провідних і найбільших ринків інвестицій як за масштабами, так і за рівнем розвитку. "Співробітники, які вважалися кращими, були перегодовані просто. Зараз прийшов час тверезо глянути на себе", - говорить він. Серед найбільш перспективних напрямків експерт називає сегмент злиттів і поглинань, консалтинг і нефінансові індустрії. "Якщо ситуація в економіці буде серйозно ускладнюватися в найближчі півроку, ніякої "цивілізованої" роботи, а отже, заробітку чекати не слід. А потрібно готуватися до виживання", - підсумовує Ілля Фомін, додавши як резюме, що такої професії, як інвестиційний банкір, більше немає.
Банківські настрої
Ситуація в банках позначилася не таким скороченням персоналу, як в інвестиційному бізнесі. Ще восени банкіри починали з того, що переводили людей на гнучкі графіки роботи, скорочували робочий час, але не відпускали людей остаточно. Усього в банківському секторі звільнено не більше 30%.
Настрої на ринку задавали великі системні банки. Всі інші повторювали їхні дії. В основному позиція ключових гравців полягала в скороченні витрат. Частково завдання вирішувалося шляхом скорочення штату, частково за рахунок скорочення заробітних плат, певною мірою - кадровими перестановками. Так, за словами учасників ринку, Райффайзен Банк Аваль проводив неспішну реструктуризацію, що супроводжується скороченням персоналу, закріпленням зарплат у гривневому еквіваленті на рівні літа 2008 року.
Співробітники ПриватБанку також ремствують на те, що, незважаючи на своєчасну виплату зарплати, одержують вони лише ставку. Керівництво найбільшого банку в період кризи економить на бонусах, а незаповнені вакансії зняли з розгляду. Навіть в Ощадбанку, який ще недавно запрошував фахівців на роботу, знайти вільну вакансію практично неможливо.
В УкрСиббанку ще восени почали закривати збиткові відділення з відповідним скороченням персоналу, припинили прийняття на роботу нових співробітників і заморозили зарплати в гривні.
Ситуація в Укрсоцбанку трохи відрізнялася з огляду на те, що в банку почалася масштабна реструктуризація. Так, у травні 2008 року була заморожена зарплата в гривневому еквіваленті на рівні грудня 2007 року. За словами очевидців, реструктуризація супроводжується скороченням штату в середньому на 20%. За рахунок інфляції суттєво втратили в зарплаті всі працівники банку, включаючи керівників середнього і вищого рівнів. Значні трансформації відбулися в банках, близьких до ТОП-10.
Йдеться про фінустанови, які сьогодні досить упевнено стоять на ногах. Куди більш серйозних змін зазнали Укрпромбанк, Родовід Банк, Надра Банк. У їхньому випадку можна казати про 60-70%-і звільнення персоналу. Насамперед під скорочення потрапляють фронт-офісні працівники (кредитні менеджери, фахівці з іпотеки, роздрібних проектів, автокредитування) і ті, чия діяльність з ними пов'язана. Меншою мірою піддані скороченням співробітники служб безпеки, що обумовлено зростанням проблемної заборгованості. Затребувані сьогодні і фахівці із залучення ресурсів, адже ліквідності як і раніше на всіх не вистачає.
Деякі банки пішли іншим шляхом, маючи намір у кризовий час зібрати пул кваліфікованих працівників. Приміром, БТА Банк восени активно наймав на роботу кадри, які вивільнялися. Не можна списувати з рахунків персонал, який вивільнився з ринку цінних паперів. Аналітиків і трейдерів, які мають намір підшукати собі роботу в кризовий час, стало дуже багато. Тому багато банків вирішити зміцнити свої інвестиційні напрямки цінними кадрами.
"Коли економіка на підйомі, бізнес розвивається і менеджер справляється із завданнями на 70-80%, тоді акціонери в цілому залишаються задоволені. Однак у кризові моменти, коли мова йде про оптимізацію бізнесу, 80% виконання роботи часто буває недостатньо. Отоді в акціонерів і виникає питання: можливо, праця менеджера оцінюється занадто дорого і у нинішніх умовах слід пошукати когось іншого?" - відзначає старший юрист юридичної компанії Magisters Олег Мальський. Що ж стосується корпоративних конфліктів у зв'язку зі звільненням перших осіб банків, то пан Мальський стверджує, що вони проходять більш ніж цивілізовано, адже ні компанія, ні конкретний топ-менеджер не зацікавлені в поганій репутації.
Олена Мошенець
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас