Найпоширеніші у світі схеми шахрайства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найпоширеніші у світі схеми шахрайства

83342
Кризовий час - традиційний період "розквіту" діяльності аферистів. Шахраї користуються розпачем людей і їх прагненням заробити будь-якими способами.
Особливо піддаються обману літні, говорить статистика. По-перше, у них, як правило, більше заощаджень, ніж в молодих, що й приваблює аферистів; а по-друге, з віком ми стаємо більш довірливими - всупереч думці, буцімто життя нас чомусь вчить.
Але це не означає, що якщо ви ще не на пенсії, можна розслабитися і не боятися шахраїв - жертвою обману може стати кожний, тим більше зараз, коли шлях у кожний будинок для ошуканців у буквальному значенні відкритий. Мобільні телефони, електронна пошта, аська - усе нові і нові засоби зв'язку роблять нас усе більш уразливими для обману. Так що напоготові треба бути завжди. От 10 найпоширеніших шахрайських схем, перевірених часом і дієвих скрізь, де є люди і гроші.
1. Робота вдома. З/п висока!
Хвиля безробіття, що захлиснула увесь цивілізований світ, не могла не стати приводом для розробки нових "розводів". Точніше, сама схема-то стара як світ, але от інтерес до неї розгорівся по-новому. І все через кризу.
"Робота вдома. Освіта середня, висока з/п" - такі оголошення можна десятками побачити на вулиці, у метро, в Інтернеті, навіть у газетах. Здавалося б, варто насторожитися: за що будуть платити цю саму "високу з/п" людині без освіти та особливих навиків? Але люди вірять: вірять і дзвонять за зазначеними телефонами. Далі їх просять заплатити, скажімо, 1000 грн., а натомість пропонують комплект для навчання нового співробітника. Потім цей комплект виявляється пачкою паперів (у найкращому разі - диском), із вказівкою того, як "розвести" ще парочку побратимів з нещастя.
Або такий варіант: вам пропонують роботу з вичитування або верстки тексту. Щоб одержати постійну роботу, вам треба виконати пробне завдання, яке (увага!) вам вишлють за символічну суму - гривень за 300. Мовляв, "вибачте, нас уже часто обдурювали і не виконували ніяких завдань, от ми і просимо залишити таку заставу". Ну що може бути зворушливішим від ошуканців, що виправдовуються своїм важким життям? На цьому і заробляють.
2. Ви стали 1000-м відвідувачем
Вам приходить лист, наприклад, з Іспанії - або будь-якої іншої далекої країни, - але обов'язково англійською. У ньому вас вітають із тим, що одного разу, зайшовши на такий-то сайт, ви автоматично стали учасником розіграшу призів - і виграли! Приз - велика сума грошей або автомобіль. Щоб одержати його, вам треба всього лише переказати на певний рахунок якусь суму грошей, щоб оплатити доставку призу в Росію. Природно, зникають гроші безповоротно і безвісти. Відомі випадки, коли люди втрачали кілька тисяч доларів у надії на те, що от тепер їм нарешті вишлють їхній виграш.
3. Стань землевласником
Починається афера з того, що ошуканець купує якесь заросле поле і розсікає його на дрібні ділянки. Кожний шматочок продається окремій жертві за непомірні гроші. Тут відіграє роль талант і чарівність самого ошуканця: його завдання - переконати жертву в тому, що незабаром тут прокладуть шосе або побудують парк атракціонів - і земля подорожчає разів у десять. У хід ідуть підроблені будівельні плани і документи. Природно, ніякого будівництва насправді не планується, і шахраї зникають, залишаючи своїх жертв на нічого не вартому клаптику землі.
4. Піраміди
Класична фінансова піраміда передбачає залучення від сотні до декількох тисяч "вкладників", кожний з яких вносить відносно невелику суму грошей. Обіцяні гігантські дивіденди виплачуються за рахунок новоприбулих жертв.
Згідно з більш просунутою схемою, учасникам піраміди пропонується самостійно залучати в "справу" своїх друзів і знайомих. За кожного наверненого виплачується певна такса (причому збирається вона з тих же навернених). Вашим друзям пропонують проробити те ж саме - і так нескінченно, поки піраміда не буде викрита або її творці не вирішать згорнути крамничку.
5. Інноваційний бізнес
Це шахрайство розраховане на людей із грішми і вільними поглядами. Шахраї вишукують тих, хто готовий ризикувати і мріє про власну справу, і просять проінвестувати їхній бізнес. У якості бізнес-плану потенційному інвесторові пропонується якась "суперідея", найчастіше з використанням революційних технологій або якогось особистого винаходу. Жертві обіцяють золоті гори і віддачу в перші ж півроку після вкладення, але, як тільки так званий бізнесмен одержує гроші, він, природно, випаровується.
6. Робота на телефоні
Чергова афера з розряду "робота вдома". Найпривабливішою виглядає обіцянка того, що "ви зможете заробляти, не відриваючись від своїх звичних справ". Нібито, дві години на день вистачить для того, щоб відбити свій тижневий заробіток на основній роботі. Природно, ніяких особливих навичок знову ж не потрібно. Вам треба тільки заплатити за сертифікат співробітника і спеціальний телефонний номер. Фінал цієї історії передбачуваний.
7. Прощавай, автомобіль
Основні жертви таких афер - приватні продавці автомобілів. У кризовий період, коли ціни почали падати не щодня, а щогодини, люди не сильно опікуються про вигоду продажу і намагаються якомога швидше позбутися майна - поки його ціна не впала до нуля. Цим і користуються псевдо-покупці, що пропонують продавцеві більш високу ціну, але... за умови того, що оплата буде у вигляді банківського чека або розписки на третю особу. На той час як продавець виявляє, що чек підроблений, а розписка оформлена на "мертву душу", покупець уже встигає перегнати машину за кордон або перепродати.
8. Час вкладати в акції
З початком кризи вартість акцій багатьох суперкомпаній упала на 50, а то й на 80%. Тому багато аналітиків стали хором закликати широку публіку скуповувати цінні папери, поки вони такі дешеві. Мовляв, роки через 3, коли криза минеться, акції подорожчають у рази і їх власники зможуть неабияк заробити.
Шквал таких рекомендацій не міг не зіграти на руку шахраям. Псевдо-брокери обдзвонюють потенційних інвесторів і пропонують купити стільки-то акцій якоїсь компанії. Вона нібито скоро повинна піднятися за рахунок зміни менеджменту або переходу на нове ефективне виробництво. Тим більше, самі співробітники цієї компанії вже почали скуповувати її ж цінні папери, що є прямим доказом її швидкого зростання. Тільки поспішіть - акцій залишилося зовсім небагато.
Витративши близько 20 тисяч доларів, інвестори незабаром виявляють, що вклалися у фірму-іграшку. Як правило, це якась одноденка, зареєстрована за кілька днів до початку афери, що існує тільки на папері. Або компанія з довгою, але не найвдалішою історією. Ясна річ, продати такі акції неможливо.
9. Вам лист
Ця схема називається фішинг. Щоб організувати таку операцію, шахраєві потрібний комп'ютер і клієнтська база якогось банку. На щастя любителів легкої наживи, ці бази можна придбати на будь-якому радіоринку.
Отже, вам приходить електронний лист нібито з відділу безпеки вашого банку. Вас сповіщають, що ваші заощадження, можливо, були атаковані шахраями, тому банку треба провести повну ревізію ваших фінансових операцій. Для цього потрібно мінімум - ваші паспортні дані і коди доступу до банківського рахунку. Як тільки шахраї одержують ці дані, вони можуть робити з вашими грішми що завгодно. Запам'ятайте: жоден банк ніколи не попросить у вас персональні дані і тим більше пін-код вашої картки.
10. Робимо ставки, добродії
Ще одна категорія найбільш частих жертв шахраїв - азартні гравці. Причому мова не про завсідників казино та любителів ігрових автоматів, які, фактично, обманюють самі себе. Наживаються шахраї на любителях перегонів та інших спортивних змагань.
Наприклад, ви прагнете зробити ставку на коня або борця, і якась послужлива й обізнана людина пропонує продати вам "секрет" - хто краще підготовлений до змагання, хто кульгає на одну ногу тощо. Досвідчені гравці на таке не ловляться, але от новачки - постійно.
Ще одна схема: вас просять поставити гроші на такого-то коня. Мовляв він виграє, шахрай це знає точно. Натомість просить 50% від виграшу, а у випадку невдачі обіцяє відшкодувати збиток. Звичайно, ставка не виграє, а шахрай випаровується відразу після внесення плати.
Олена Федотова
За матеріалами:
АіФ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас