Німці поки не відчувають страху перед кризою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німці поки не відчувають страху перед кризою

Казна та Політика
423
Реакція німців на кризу дивує. Адже, зрештою, усім добре відома так звана "німецька боязкість" ("German angst"), тобто схильність німців боятися, навіть не маючи на те конкретного приводу. Але на відміну від випадків з загрозами атомної війни або епідемії "коров'ячого сказу" цього разу німці поки ніяк не проявляють своєї боязкості. Це, звичайно, добре, але довго так тривати не буде. Перекоти кризової грози звучать усе ближче, і дуже скоро люди захочуть довідатися, що їм слід робити, щоб захистити себе.
Але що вони можуть зробити? Під час останньої кризи в 2001-2005 роках усе було досить просто. Ухвалюючи програму дій "Агенда-2010", "червоно-зелений" уряд заявив, що Німеччина відстане в глобальному змаганні, якщо німці не піднапружаться і не стануть працювати більше.
Німці послухалися, і ситуація виправилася. Але цього разу все не так ясно: чи слід нам працювати ще більше, чи, навпаки, переходити на скорочені графіки роботи? Чи варто нам витрачати більше грошей, щоб пожвавити купівельний попит, чи, навпаки, краще збирати їх, щоб компенсувати втрати в касах соціального страхування? І якщо ми насправді живемо невідповідно до своїх достатків, як заявляє канцлер Меркель, чому ж тоді її уряд робить так багато боргів?
Держава витрачає гроші платників податків, щоб виправити помилки, допущені банками. Можливо, альтернативи такій тактиці насправді нема, тому що бездіяльність може обернутися ще більшими видатками. І все-таки, у всьому цьому криється небувала провокація, і запитується, як довго виборці будуть терпіти її.
Виходить, політикам давно пора щось придумати: яке-небудь послання, заклик або проект. Правлячій в країні коаліції не варто робити вигляд, буцімто все в неї під контролем, і зменшувати масштаби кризи їй теж більше не варто. Від неї потрібно тільки одне: сказати громадянам, що їм слід робити.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас