Україну очікує дефіцит м'яса — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україну очікує дефіцит м'яса

Аграрний ринок
2630
В Україні росте ціна на свинину для переробників. Зараз ціна м'яса в живій вазі становить близько 20 гривень за кілограм. Для порівняння, наприкінці минулого року (у пік передсвяткового продажу м'яса та м'ясопродуктів) цей показник не перевищував 18 гривень. Експерти зростання цін пояснюють дефіцитом м'ясної сировини на ринку.
Як пояснює експерт "Українського клубу аграрного бізнесу" Єлизавета Святківська, з 1 січня в Україні відновилася практика ліцензування імпорту м'яса. Через це на початку року лише деякі компанії-імпортери оформили необхідні документи. Як результат - практично повна відсутність пропозиції імпортної свинини на українському ринку.
Сприяє посиленню попиту з боку переробників, а відповідно, і зростанню цін, недостатня пропозиція м'яса у вітчизняних виробників. Раніше м’ясопереробники компенсували недостатню пропозицію, закуповуючи більш дешеве імпортне м'ясо. Це стримувало зростання цін на українське м'ясо і викликало невдоволення тваринників. "На ринку великий дефіцит сировини, причому як свинини, так і яловичини. Знижувати ціни українські сільгоспвиробники не прагнуть, адже дотепер залишається незрозумілим, чи буде держава їх дотувати, а також чи буде збережена для них нульова ставка ПДВ", - розповідає голова правління "Ковельських ковбас" Володимир Головатий.
Крім дефіциту української сировини, у м’ясопереробників ще дві проблеми - подорожчання імпорту і зниження попиту з боку покупців. Ці фактори, звичайно ж, позначаються на кінцевій ціні м'ясної та ковбасної продукції. "Через здешевлення гривні імпортна м'ясна сировина виросла в ціні на 60%. Зараз імпортна свинина в напівтушах коштує 25 гривень за кілограм. Тому ми змушені підвищувати ціни (на готову продукцію. - ред.)", - розповідає Денис Парамонов, директор групи компаній "Салтовський м'ясокомбінат". За його словами, у середньому м’ясопереробники підняли ціни на 15-20%. "Ми працюємо за рахунок зниження власної рентабельності, адже долар і євро виросли на 60%, а ціни ми підняли лише на 15-20%", - ремствує Парамонов.
Зниження попиту з боку тваринників змушує м’ясопереробників знижувати обсяги виробництва. "Падіння обсягів виробництва (по підприємствах. - ред.) становить від 20 до 50%", - стверджує Володимир Головатий. За словами Єлизавети Святківської, подальші обсяги виробництва будуть залежати від економічної ситуації в країні. "Переробники поки точно не знають, скільки сировини їм знадобиться, оскільки залишається невідомим, наскільки істотним буде скорочення внутрішнього споживання м'ясної продукції", - говорить експерт.
За її прогнозами, цього року імпорт м'ясної сировини в Україну однозначно скоротиться. "Торік Україна імпортувала більше 500 тисяч тонн м'яса, цього року даний показник складе близько 200 тисяч тонн", - вважає Святківська. За її словами, в Україну завозиться переважно голландська і німецька свинина транзитом через Польщу.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас