Відпустка подешевшає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відпустка подешевшає

9764
Економічна криза позбавила українців спокою і відпочинку: потік наших туристів за кордон скоротився вже вдвічі. Ті ж, хто можуть дозволити собі виїхати, прагнуть заощадити, тому оператори почали знижувати ціни на путівки.
Обслуга кемерських готелів і власники єгипетських сувенірних крамниць, що мило щебечуть російською, ще недавно майже рідні, а тепер уже далекі і недоступні кафетерії канської набережної Круазет або ігрові зали Монако... Українців мучать інфляція, девальвація, падіння доходів і масові скорочення. Усе це змушує їх відкласти відпочинок, тому туроператори констатують стрімке скорочення попиту на путівки. "Кількість туристів скоротилася наполовину, як мінімум", - зізнається представник одного з туроператорів, що побажав залишитися неназваним.
Ще до вересня-жовтня минулого року туристичний ринок стрімко ріс. За оцінками віце-президента Асоціації ділового туризму Олега Саврана, обороти деяких компаній за цей період виросли в 1,5 рази. Директор Pan Ukraine Олена Шаповалова згадує, що компанія планувала торік 30%-процентний приріст кількості туристів. Однак наприкінці року попит на турпослуги різко скоротився, і деякі компанії-агенти навіть були змушені продати незатребувані путівки перевіреним клієнтам на виплат.
Скорочення потоку туристів торкнулося в першу чергу найбільш масових напрямків - Єгипту і Туреччини. Щоб не платити за переліт напівпорожніх літаків, туркомпанії стали скасовувати чартерні рейси з регіонів, переводячи виліт туристів на Київ. "Якщо до Нового року з Донецька в Єгипет було шість рейсів на тиждень, то в середині січня - жодного", - говорить Шаповалова. Криза вдарила в першу чергу по невеликих компаніях-агентах, які заробляли на простому перепродажу закордонних турів: багато невеликих агентств закриваються, поки - до літнього періоду відпусток.
Українці поки не поспішають будувати плани не те що на літо, але навіть на травневі свята. За словами Шаповалової, плануючи літні авіаперевезення в Туреччину, компанії зараз бронюють усього 50% квитків від рівня минулого року.
Тим часом туроператори поки утрудняються спрогнозувати ціни на літній відпочинок, власники готелів оголосять свої розцінки наприкінці лютого - початку березня. Однак навіть якщо ціни в готелях залишаться на рівні минулого року, тури можуть подешевшати на 5% тільки за рахунок здешевлення перельотів, адже ціни на авіапаливо знижуються, говорить Олена Шаповалова. За словами Олега Саврана, комісійні туроператора і турагента у вартості путівки становлять від 2% до 20%, тому тури можуть подешевшати на 5-10%.
Втім, падіння попиту змушує операторів потроху скидати ціни вже зараз. "Ми пропонуємо своїм агентам тури на 10% дешевше, ніж у січні минулого року. Крім того, зараз агентства часто проводять якісь акції і надають знижки своїм постійним клієнтам", - говорить представник туроператора і відзначає, що це типово в цілому для ринку.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас