"Газпром" і "Нафтогаз України" планують сьогодні підписати договори на постачання і транзит російського газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" і "Нафтогаз України" планують сьогодні підписати договори на постачання і транзит російського газу

Енергетика
1594
ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" планують сьогодні підписати договори на постачання і транзит російського газу. Таке доручення компаніям було дане за підсумками зустрічі глав урядів Росії і України Володимира Путіна і Юлії Тимошенко 18 січня 2008 р. Прем'єр-міністри домовилися про відновлення Україною транзиту російського газу через свою територію, а також погодили умови роботи в поточному і наступному роках.
Як заявив за підсумками переговорів В.Путін, під час переговорів досягнуті домовленості про те, що Україна і Росія в питаннях постачань газу переходять на європейську формулу ціноутворення. Сторони домовилися про те, що Україна отримає 20-процентну знижку на природний газ за умови збереження пільгового тарифу прокачування російського газу для європейських споживачів в 2009 р. за ціною 2008 р. Прем'єр-міністр Росії зазначив, що з січня 2010 р. Україна і Росія повністю перейдуть на ціноутворення тарифів прокачування газу в повній відповідності з європейськими стандартами. "Найближчим часом транзит - і українська сторона нас в цьому завірила - буде відновлений", - відзначив В.Путін.
Транзит російського газу через Україну був зупинений 7 січня 2009 р. Основними перепонами для відновлення транзиту були вибір маршруту транспортування і відсутність у української сторони так званого технологічного газу для прокачування.
Україна і Росія не змогли на початок 2009 р. вирішити спірних питань з погашенням Україною всіх боргів за постачання газу в 2008г., а також не змогли зійтися в ціні на 2009 р. Підсумком стала відсутність нового контракту і припинення "Газпромом" постачань з початку 2009 р. для споживачів України. РФ пропонувала Україні купувати цього року сировину на пільгових умовах - по 250 дол. за 1 тис. куб. м (179,5 дол. в 2008 р.), проте Україна відмовилася, вважаючи оптимальною ціну в 201 дол. Глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що Україні також пропонувалося поставляти середньоазіатський газ по 370 дол. за 1 тис. куб. м. Після цього цінова пропозиція підвищувалася до 418 дол. і, потім, до 450 дол. за 1 тис. куб. м на I квартал 2009 р. Українська сторона у свою чергу заявляла, що при підвищенні цін на газ, що поставляється, повинна бути піднята і ставка на транзит.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас