Фінансові невдахи 2008 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансові невдахи 2008 року

3283
В минулому році, що став роком безпрецедентних фінансових потрясінь і зростаючих економічних проблем, деякі люди втратили менше, ніж більшість, пише Daily Telegraph.
Джиммі Кейн
Фінансист, легенда Wall Street, який перетворив Bear у компанію, яку ненавиділи і поважали конкуренти, втратив значну частину свого статку, коли конкуренти втратили довіру до його банку, і він збанкрутував у результаті своєї залежності від безнадійних американських іпотек.
Від повної катастрофи Bear врятував банк JPMorgan, який купив його в березні за $10 за акцію. Кейн продав свій пакет акцій за $61 млн., однак незадовго до цього міг би просити $80 за акцію.
Рієлтори
Пройшло трохи більше року відтоді, як британське агентство нерухомості Foxtons з 40 філіями і парком автомобілів Mini яскравих кольорів було продано майже за 400 млн. фунтів стерлінгів, і в 2008 році ринок нерухомості пережив своє Ватерлоо.
До листопада ціни на житло в Британії впали в середньому на 14%, а кількість видаваних іпотек з початку року зменшилася на 60%, до рекордно низьких показників. Банки, що прагнуть зберегти капітал будь-якою ціною, відмовляють навіть надійним позичальникам.
Авіакомпанії
Постраждалі на початку року від зростання цін на нафту, а потім від падіння попиту в результаті глобального економічного спаду, авіакомпанії цього року ледь літали. Генеральний директор збанкрутілої британської туристичної фірми XL Leisure Філ Уіатт звернувся до преси у сльозах, коли його компанія лопнула, а туристи застрягли в аеропортах в усьому світові.
Дік Фулд
Генеральний директор американського інвестиційного банку Lehman Brothers обіймав пост гендиректора довше за всіх на Wall Street, коли банк у вересні збанкрутував через надмірну залежність від низькоякісної іпотеки.
Згодом йому довелося виправдуватися перед політиками та інвесторами у Вашингтоні з приводу свого бонусу розміром $22 млн.
Автопром
Стан економіки в 2008 році дзеркально позначився в автомобілебудуванні. Глобальний спад змусив GM і Chrysler звернутися за допомогою до уряду США, у той час як Jaguar Land Rover просить фінансової допомоги в уряду Британії.
Ісландія
Країну в жовтні поставив на коліна колапс банківського сектора, накачаного дешевими кредитами в роки економічного буму. Ісландські магнати з банківського сектора і сфери нерухомості тісно пов'язані з Британією, і багато британських вкладників намагаються одержати свої гроші з банків Kaupthing і Landsbanki. Ісландії довелося просити допомоги в Міжнародного валютного фонду. Вона стала першою з 1976 року країною Заходу, яка це зробила.
Woolworths
Після декількох років проблемних продажів магазини британської компанії Woolworths у листопаді перейшли в зовнішнє управління, оскільки компанія не змогла впоратися з боргами і конкуренцією з боку супермаркетів і музичних інтернет-магазинів.
Починаючи з 27 грудня компанія почала закривати свої 807 магазинів, і перспективи для 27 тисяч її співробітників виглядають похмуро. Легендарна компанія, улюблена колишніми поколіннями, працює в британському бізнесі 99 років.
Zavvi
У мережі CD і DVD, що раніше називалася Virgin Megastores, напередодні Різдва було введено зовнішнє управління. Експерти очікують нових банкрутств цього року.
Інвестори Медоффа
Заможні американці і клієнти фондових менеджерів у різних країнах Європи одержали як новорічний подарунок повідомлення, що Бернарду Медоффу, стовпу Wall Street і колишньому президентові біржі Nasdaq, висунуте обвинувачення в махінаціях на суму $50 млрд.
Його хедж-фонд виявився гігантською фінансовою пірамідою, в якій гроші нових інвесторів використовувалися, щоб платити більше 10% річних тим, хто інвестував раніше.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас