Ющенко: Газові переговори з РФ повинні бути завершені до 7 січня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Газові переговори з РФ повинні бути завершені до 7 січня

Енергетика
988
Газові переговори з російською стороною повинні бути продовжені у найближчі один-два дні і завершені до 7 січня. Про це зазначено у заяві Президента України Віктора Ющенко щодо українсько-російських газотранспортних переговорів. "Сторони достатньо обмінялися підходами, принципами, умовами, які важливо врахувати при завершенні переговорного процесу. Вважаю, що ми близькі до прийняття компромісного рішення, і я просив би і президента Росії, і прем'єр-міністра Росії, як і українську сторону, що на робочому рівні приймає участь у переговорах зі своїми колегами в "Газпромі" Російської Федерації, зробити все від них залежне для того, щоб ці переговори були якомога швидше завершені", - зазначено у заяві.
Як зазначено у заяві, українська сторона вважає, що за основу формування ціни на газ у 2009 році повинна бути взята європейська формула, скорегована на відповідний канікулярний період в три роки. Якщо на 2009 рік розрахункова середня річна ціна газу в Німеччині визначена як 280 дол., то ринкова ціна на кордоні Росії та України у 2009 році повинна складатися із наступного. 280 дол. ціна російського газу в Німеччині, вона зменшується на суму вартості транзиту по території Чехії, Словаччини - а це 33 дол., і зменшується на суму витрат по транзиту з розрахунку на 1000 кубів по території України - це 22 долари.
"Таким чином, 280 доларів коригуємо на транспортні витрати Чехії, Словаччини, України, які в сумі складають 55 доларів, і приходимо до визначення ринкової ціни російського газу на кордоні Росія-Україна - це 225 доларів. Якщо слідувати заяві "Газпрому", що середньозважена ціна російського газу в 2009 році на європейському ринку очікується 300 доларів, то відповідно ринкова ціна на території України повинна скласти приблизно 245 доларів. Ми беремо до уваги пропозицію російської сторони, яка назвала 250 доларів як ціну, яка найбільш оптимально відповідала російським інтересам. На наш погляд, 250 доларів - це є ринкова європейська ціна, до якої пропонує перейти Росія вже з 2009 року. Ми вважали за доцільне все-таки дотриматися букви і духу меморандуму, підписаного прем'єр-міністрами України та Росії, який передбачає відповідний трьохрічний канікулярний період, де приблизно за ці три роки ми повинні вийти по ціні на газ з розрахунку приросту його 1/3 від ціни, яка сьогодні є як різниця між європейською ціною і ціною газу в Україні. Таким чином, по нашим розрахункам, керуючись меморандумом і домовленістю про трьохрічний перехід на європейську ринкову ціну, ціна газу в 2009 році в Україні повинна коливатися від 204 до приблизно 210 доларів. Ще раз повторюю - ми беремо до уваги те наполягання російської сторони, яке полягає в тому, що, не дивлячись на домовленості по меморандуму, ціна російського газу в Україні планується 250 доларів за 1000 кубів. Беручи до уваги це, а також те, що розмір транзиту повинен бути змінений на суму тих нових витрат, які український транзитер отримає у зв'язку із збільшенням базової ціни на газ, ми пропонуємо російській стороні підійти до перегляду відповідно й тарифів", - зазначено у заяві В.Ющенка.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас