Білоруські банки з 1 січня будуть надавати в НББ відомості про всі без винятку кредити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білоруські банки з 1 січня будуть надавати в НББ відомості про всі без винятку кредити

Кредит&Депозит
582
Національний банк Білорусії (НББ) зобов'язав банки країни з 1 січня надавати в бюро кредитних історій НББ відомості про всі видавані кредити, поза залежністю від їхнього розміру. Як повідомили в управлінні інформації НББ, таке рішення прийняло правління НББ.
Дотепер банки Білорусії представляли в БКІ відомості про кредити на суму $10 тис. і більше (в еквіваленті).
Крім того, відповідно до рішення НББ, скорочений склад відомостей, які включають у кредитну історію. Так, із кредитної історії виключені відомості, відносно яких банки не можуть забезпечити вірогідність при їхньому поданні в НББ, у тому числі, що не мають відношення до кредитних договорів.
Банки повинні будуть представляти в бюро відомості про кредити протягом 10 днів від дня здійснення дії, відомості про які підлягають включенню в кредитну історію. У цей час відомості за попередній місяць представляються банками протягом перших 12 днів наступного місяця.
При цьому, з огляду на значний обсяг необхідних у зв'язку із цим рішенням технічних робіт, протягом січня-лютого банки будуть передавати відомості в НББ за графіком, що враховує можливості кожного банку.
Поряд із цим НББ уточнив перелік підстав для відмови в поданні кредитного звіту, затвердив форми договорів на надання кредитних звітів і кілька інших технічних деталей.
У НББ вважають, що включення в кредитні історії відомостей про виконання всіх кредитних договорів, а також скорочення строків їхнього подання в Національний банк дасть банкам можливість більш ефективно управляти своїми ризиками.
Бюро кредитних історій НББ введено в експлуатацію в травні 2007 року. Доступ до його бази даних за згодою суб'єкта кредитної історії мають тільки банки. Станом на 1 липня 2008 року в бюро зберігалося 168 тис. 816 кредитних історій, до складу яких входили відомості про 433 тис. 206 кредитних договорів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас